home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
proeklofiko-maketa-xatzinikolaou
Υγεία

Εμβόλιο κορωνοϊού: Αυτές είναι οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η τρίτη δόση εμβολίου αυξάνει τα επίπεδα προστασίας, χωρίς να προκαλεί περισσότερες παρενέργειες από ό,τι η δεύτερη.

Σειρά για την αναμνηστική τρίτη δόση παίρνουν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά και όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων που είχαν προτεραιοποιηθεί και στον αρχικό εμβολιασμό τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι από το απόγευμα της Κυριακής (10/10) θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους άνω των 50 ετών, με προϋπόθεση να έχουν περάσει έξι μήνες από την πραγματοποίηση της δεύτερη δόση.

Υπογράμμισε, δε, ότι η τρίτη δόση θα γίνει μόνο με το εμβόλιο της Pfizer, άσχετα με το ποιο εμβόλιο είχαν κάνει οι πολίτες τις δυο πρώτες.

Μελέτη της Pfizer δείχνει ότι ένα μήνα μετά την τρίτη δόση του εμβολίου της, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι 3,3 φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονταν με ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.

Η ίδια μελέτη δίνει μια εικόνα και για τις παρενέργειες της τρίτης δόσης. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις και ρίγη, δείχνουν τα δεδομένα για 289 εθελοντές 18 έως 55 ετών.

Η συχνότητα των παρενεργειών

Πόνος στο σημείο της ένεσης: 83%.
Κόπωση: 63,7%.
Πονοκέφαλος: 48,4%.
Μυαλγία, αρθραλγία: 39,1%.
Ρίγη: 29,1%.

Τα δεδομένα από Ισραήλ

Πόνος στο σημείο της ένεσης: 57%.
Πονοκέφαλος: 36%.
Μυαλγία: 26%.
Αρθραλγία: 14%.
Πυρετός άνω των 38 βαθμών: 9%.
Πυρετός μέχρι 38 βαθμούς: 8%.

Αναλυτικά έχουν αναφερθεί:

  • Ερυθρότητα και πρήξιμο

Οι ειδικοί εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες μιας τρίτης δόσης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ταξινομούν συνεχώς τα δεδομένα για να αναζητήσουν μοτίβα και να εντοπίσουν νέες ή ασυνήθιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

  • Κόπωση

Η κόπωση ήταν η δεύτερη πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια στην αναμνηστική δόση της Pfizer- ήταν επίσης μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια για τις προηγούμενες δόσεις εμβολιασμών με mRNA.

  • Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις

Ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι από τις πιο συχνές παρενέργειες που παρουσιάζονται μετά τις αρχικές δόσεις, και αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει και πάλι με τις αναμνηστικές.

  • Πυρετός ή ρίγη

Ο πυρετός και τα ρίγη είναι μια άλλη συχνή παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19 – και πιθανότατα και της αναμνηστικής δόσης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των παρενεργειών που προβληματίζει τους πολίτες-ήδη από την χορήγηση των δύο δόσεων του βασικού εμβολιασμού, πρέπει καταρχάς να τονίσουμε ότι δεν έχουμε στο «κάδρο» τις σχετιζόμενες με τα εμβόλια αδενοϊού παρενέργειες, καθώς ο ενισχυτικός εμβολιασμός γίνεται μόνο με τα δύο mRNA σκευάσματα.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη με το εμβόλιο της Pfizer με την συμμετοχή ατόμων με ιστορικό αλλεργίας έδειξε ότι ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ήταν μάλλον υπερεκτιμημένος, με το 98% των συμμετεχόντων να μην παρουσιάζει καμιά αλλεργική αντίδραση, το 1% να παρουσιάζει μία ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% των συμμετεχόντων να παρουσιάζει αντίδραση αναφυλακτικού τύπου η οποία είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη και γι’ αυτό άλλωστε στην χορήγηση των εμβολίων mRNA συστήνεται στους εμβολιασμένους να παραμείνουν για 20 λεπτά στον χώρο του εμβολιαστικού κέντρου.

Το εμβόλιο της Moderna έχει συσχετιστεί με σπάνια ήπια περιστατικά περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας αλλά αυτά αφορούν τον εμβολιασμό νεότερων ανθρώπων που δεν πρόκειται να λάβουν ακόμα ενισχυτική δόση κι επιπλέον δείχνουν να είναι αναστρέψιμα.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας με την πανδημία δείχνει ότι λόγω της ικανότητας ανοσιακής διαφυγής που έχουν αρκετές μεταλλάξεις – εν προκειμένω η μετάλλαξη Δέλτα, η Έψιλον και η νέα μετάλλαξη Mu (Μ) – τα υπάρχοντα εμβόλια της φαρέτρας «δουλεύουν» λιγότερο, άρα τα εμβολιασμένα άτομα δεν είναι 100% προστατευμένα – κανένα εμβόλιο δεν το πετυχαίνει αυτό. Συνεπώς τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό και να τον μεταδώσουν, αυτό είναι ξεκάθαρο.

Εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα έχουν σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν με βαριά λοίμωξη covid κατά την επέλαση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα και 11πλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button