home design800Χ400

home design 1170Χ320

Έτσι άδειασαν νεαροί χάκερ τους λογαριασμούς δύο Μεσσήνιων

banner efxes anagn

Mε τη μέθοδο sim swapping, οι νεαροί χάκερ κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 50.000 ευρώ.
Ενεργός ο ρόλος της ΔΙ.Δ.Η.Ε στις εκλογές

Μία ακόμη απάτη και δύο απόπειρες απάτης εξιχνίασε η Ασφάλεια Καλαμάτας, τις οποίες φέρονται ότι διέπραξαν οι νεαροί χάκερ από τη Θεσσαλονίκη που υπέκλεψαν τον περασμένο Μάιο τα προσωπικά στοιχεία δύο Μεσσήνιων, εξαπατώντας τους με τη μέθοδο sim swapping.

Θυμίζουμε ότι τρεις νεαροί, δύο 21χρονοι και ένας 23χρονος (με συνεργούς έναν 28χρονο και μία 29χρονη), είχαν βγάλει με πλαστή εξουσιοδότηση νέα sim με τον αριθμό του κινητού ενός Μεσσήνιου και μιας ακόμα Καλαματιανής και τους άδειασαν τους λογαριασμούς, όπως και σε άλλα τρία άτομα, στα Γιάννενα, το Περιστέρι Αττικής και τη Χαλκιδική, μεταφέροντας σε δικούς τους λογαριασμούς 52.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Καλλικράτειας και Φιλοθέης-Ψυχικού, εξιχνιάστηκαν ακόμη τρεις περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης σε βάρος 30χρονου κατοίκου Αττικής. Ο 30χρονος παθών ενημερώθηκε στις 24 Απριλίου από τον πατέρα του ότι από τον κοινό λογαριασμό τους μεταφέρθηκαν 6.090 ευρώ, ενώ παρατήρησε ότι το κινητό του έχασε το σήμα. Επικοινώνησε λοιπόν με την τράπεζα και διαπίστωσε πως είχαν γίνει 3 ακόμα μεταφορές χρημάτων από λογαριασμούς του σε λογαριασμούς τρίτων, ύψους 5.005 ευρώ η κάθε μία.

Δύο μέρες μετά, στις 26 Απριλίου, όταν απευθύνθηκε σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας όπου ανήκει το νούμερο τηλεφώνου του, έμαθε ότι με μια εξουσιοδότηση δήθεν από τον ίδιο ένα άλλο άτομο είχε εκδώσει νέα κάρτα sim σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς συνέβη και με τους δύο Μεσσήνιους. Στις 30 του ίδιου μήνα και στις 6 Μαΐου, οι απατεώνες προσπάθησαν ξανά να υποκλέψουν χρήματα από λογαριασμούς του, χωρίς να το επιτύχουν. Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, είχαν βγάλει άλλο αριθμό τηλεφώνου με τα προσωπικά του στοιχεία. Ετσι, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τους κωδικούς ebanking του 30χρονου χωρίς αυτός να το γνωρίζει και να του αδειάσουν τους λογαριασμούς. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν γιατί ειδοποιήθηκε με μήνυμα ότι επιχειρείται σύνδεση στο λογαριασμό του από άγνωστη συσκευή και πρόλαβε να τον μπλοκάρει.

H μέθοδος sim swapping

Οι τρεις νεαροί οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Μάιο και σε βάρος τους ορίστηκε τακτική δικάσιμος, κατάφερναν να αποσπούν κωδικούς χρήστη και πρόσβασης σε διάφορες εφαρμογές των θυμάτων τους και στη συνέχεια πλαστογραφώντας εξουσιοδοτήσεις αποκτούσαν την τηλεφωνική τους σύνδεση (sim swapping).

Με τον τρόπο αυτό είχαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και είτε μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τους, είτε κάνοντας χρήση εικονικών καρτών που δημιουργούσαν εντός των λογαριασμών των θυμάτων τους, προέβαιναν σε αγορές ηλεκτρονικών αντικειμένων μεγάλης χρηματικής αξίας, τα οποία εν συνεχεία προμήθευαν σε άλλα άτομα έναντι ανταλλάγματος.

eleftheriaonline.gr

Σχόλια

newsletter banner anagnostis