home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Επίδαυρος: Η μαγεία του Όστερμαϊερ για το Αρχαίο Θέατρο και ο δικός του Οιδίπους

Επιτυχία της Κατερίνας Ευαγγελάτου ο ερχομός του διευθυντή της βερολινέζικης Σαουμπίνε στην Ελλάδα για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου – Παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο για μια σύγχρονη εκδοχή της σοφόκλειας τραγωδίας από τον γερμανό σκηνοθέτη – Τι ειπώθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Αγαπημένος του ελληνικού κοινού, ο Τόμας Όστερμαϊερ επανέρχεται, με τη βερολινέζικη Σάουμπινε, αυτή τη φορά στην Επίδαυρο, με μια ανατρεπτική πρόταση, μετά από πρόσκληση της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Ο πληθωρικός σκηνοθέτης, που βλέπει μία μαγεία στο φημισμένο Αρχαίο Θέατρο, γνωστός κατεξοχήν για τον τρόπο του να «ηλεκτρίζει» τα κλασικά κείμενα, επισκέπτεται τον Οιδίποδα Τύραννο, με όχημα, όμως, όχι το ίδιο το έργο του Σοφοκλή, αλλά ένα πρωτότυπο κείμενο με την υπογραφή της Γερμανίδας δραματουργού Μάγιας Τσάντε, που μεταφέρει τον αρχαίο μύθο στην εποχή μας.

Με μια εξαιρετικά σύγχρονη, ελλειπτική γραφή και μέσα από μια πλοκή που διατηρεί αμείωτο το σασπένς, παρακολουθούμε το κουβάρι του μύθου να ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα σήμερα, όπου μια οικογένεια Γερμανών βιομηχάνων κάνει τις διακοπές της.

Την παράσταση που έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το τριήμερο από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, συνοδεύει η έκδοση του έργου, σε μετάφραση Γιάννη Καλιφατίδη, στο πλαίσιο της θεατρικής σειράς του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Schaubühne-Thomas Ostermeier-oedipus (Gianmarco Bresadola)
Thomas Ostermeier (Brigitte Lacombe)

Η συνέντευξη στην Επίδαυρο

Συνέντευξη Τύπου για την παράσταση ödipus / οιδίποδας της Maja Zade σε σκηνοθεσία Τόμας Όστερμαϊερ πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 26 Αυγούστου στην Επίδαυρο, όπου βρέθηκαν η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου, ο Τόμας Όστερμαϊερ, συντελεστές της παράστασης, καθώς και η συγγραφέας του έργου, Maja Zade.

Το λόγο αρχικά πήρε η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία τόνισε πως το το εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. «Είναι ένα ξένο καινούργιο έργο αυτό. Είναι μια δραματουργική πρόταση για πως επεξεργαζόμαστε το έργο τών αρχαίων», επισήμανε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ.

«Θα κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο. Μας δίνει μεγάλη χαρά και μεγάλη πίστη στο εγχείρημα αυτό», είπε επίσης.

Από την πλευρά του ο Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ ευχαρίστησε την Κατερίνα Ευαγγελάτου που του απηύθυνε αυτή την πρόσκληση που τον έπεισε να ανεβάσει ένα ελληνικό έργο. Αυτό είναι το πρώτο Ελληνικό έργο που ανεβάζει, όπως επισήμανε, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι η Επίδαυρος είναι το πιο όμορφο θέατρο στον κόσμο.

Ο Γερμανός σκηνοθέτης πιστεύει ότι «αν οι αρχαίοι Έλληνες θα ήξεραν ότι σήμερα θα παίζαμε με τον ίδιο τρόπο τα έργα τους θα ήταν λυπητερό και για τους ίδιους τους αρχαίους». Κατά την γνώμη του είναι πολύ καλό να κάνεις προσαρμογές.

«Ο μύθος του Οιδίποδα διαβάστηκε έτσι κι αλλιώς στα παλιότερα χρόνια με διαφορετικό τρόπο», επισήμανε, ενώ αποκάλυψε πως το βράδυ της πρεμιέρας έχει τα γενέθλιά του, καθώς γίνεται 53 ετών.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Γερμανίδα δραματουργός Maja Zade. Όπως είπε, η Κατερίνα Ευαγγελάτου και ο Τόμας Όστερμαϊερ την έπεισαν να γράψει τα κείμενα.

‘Οπως σημειώσε η συγγραφέας των κειμένων, έχει εμπνευστεί από τον αρχικό Οιδίποδα αλλά αυτό είναι ένα καινούργιο έργο. «Ήθελα να έχω έναν διάλογο με το αρχικό κείμενο. Στην πραγματικότητα γράφω ένα καινούργιο έργο, όχι να διορθώσω το αρχαίο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Νιώθει δέος ένας σύγχρονος δημιουργός στην Επίδαυρο;

Νιώθει δέος ένας σύγχρονος αναγνωρισμένος δημιουργός που το έργο του παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο αρχαίο θέατρο; Στην ερώτηση του Άκη Γκάτζιου για το anagnostis, ο Γερμανός σκηνοθέτης απάντησε πως αυτό που βρίσκει ιδιαίτερο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι η αρχιτεκτονική του, σε συνδυασμό με τη φυσική του θέση. «Προκύπτει μία μαγεία στην Επίδαυρο», επισήμανε.

Σχετικά με την περίφημη ακουστική του θεάτρου, ανέφερε πως δεν ξέρει πως μπορεί να παίξει ένας ηθοποιός χωρίς μικρόφωνο. Όπως είπε, αν έκανε ένα ταξίδι στο χρόνο θα ήθελε να δεί πως ήταν το θέατρο στην αρχαιότητα, όπου οι ηθοποιοί έπαιζαν με το φως της ημέρας.

Φώτο: anagnostis
Φώτο: anagnostis
Φώτο: anagnostis
Φώτο: anagnostis
Φώτο: anagnostis

Οι συντελεστές του έργου

Συμπαραγωγή: Schaubϋhne Berlin – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Σκηνοθεσία: Thomas Ostermeier
Σκηνικά: Jan Pappelbaum
Κοστούμια: Angelika Götz
Βίντεο: Matthias Schellenberg – Thilo Schmidt
Μουσική: Sylvain Jacques
Δραματουργία: Maja Zade
Φωτισμοί: Erich Schneider
Παίζουν: Caroline Peters (Κριστίνα), Christian Tschirner (Ρόμπερτ), Renato Schuch (Μίχαελ), Isabelle Redfern (Τερέζα)

Εισιτήρια και μεταφορά

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 75€ • ΖΩΝΗ Α΄ 55€ | ΖΩΝΗ Β΄ 30€ • ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ 20/15/10/8€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 12€ • ΑΜΕΑ / ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Για την παρακολούθηση της παράστασης, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των θεατών με πούλμαν προς και από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Φώτο: anagnostis

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis