Home design
home design

Το Τολό μιας άλλης εποχής: Τα παλιόσπιτα, οι βόλτες στην παραλία, τα ταβερνάκια και ο γάμος

Ανεκτίμητα πλάνα από το 1970. Δείτε εικόνες από το χωριό όταν ακόμα δεν είχε ξεκινήσει η σημερινή οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Το βουβό έγχρωμο φιλμ εκτυλίσσεται στο Τολό, ένα χωριό στην Αργολίδα, χτισμένο κατά μήκος μιας μεγάλης παραλίας στις ακτές του Αργολικού κόλπου και απέχει 8 χιλιόμετρα απ’ το Ναύπλιο. Το βίντεο ανοίγει με πλάνα των οικισμών του χωριού. Βλέπουμε κατοίκους του να κάνουν διάφορες δουλειές κι ο φακός εστιάζει σε μια ηλικιωμένη που στέκεται στην εξώπορτα του σπιτιού της.

Ενώ ο κινηματογραφιστής μας δείχνει το λευκό που κυριαρχεί στο εξωτερικό των σπιτιών, ένας νέος, μ’ έναν ηλικιωμένο άντρα περνάνε μπροστά απ’ την κάμερα. Ο ηλικιωμένος υποδέχεται μια παρέα, ο νέος στέκεται σε μια αυλή κοιτώντας ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο της εποχής και ύστερα μαζί, κουβαλάνε ένα αρνί βάζοντάς το στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Η εικόνα αλλάζει μ’ ένα αυτοκίνητο Mercedes-Benz S-Class της εποχής (1965-1972) να περνάει μπροστά απ’ τον φακό με τους ανθρώπους μέσα να χαιρετάνε τον κινηματογραφιστή. Εκείνος μας δίνει ένα σύντομο πλάνο της παραλίας καθώς το Mercedes σταματάει και η παρέα κατεβαίνει. Στην παραλία, κόσμος περπατάει κατά μήκος της ακτής και παιδάκια παίζουν στην προβλήτα. Έπειτα μια παρέα αντρών βρίσκεται έξω γύρω από ένα τραπέζι στο οποίο έχουν πάνω το αρνί και το ετοιμάζουν για ψήσιμο.

Πλάνα από ένα ταβερνάκι που βρίσκεται μπροστά απ’ την θάλασσα χωρίς κόσμο με τις βαρκούλες να ξεχωρίζουν στο βάθος και στη συνέχεια η παρέα βρίσκεται μέσα, τρώει, πίνει και διασκεδάζει. Αρκετά αυτοκίνητα παρκαρισμένα έξω απ’ την ταβέρνα με κόσμο συγκεντρωμένο και μια νύφη με τα παρανυφάκια της. Δύο τουρίστες κάθονται σ’ ένα βράχο και απολαμβάνουν τη θέα της θάλασσας ενώ στο βάθος διακρίνουμε πολλές βάρκες αραγμένες.

Το φιλμ κλείνει με δυο γυναίκες και έναν άντρα να κατευθύνονται προς το μέρος του κινηματογραφιστή ενώ πίσω τους διακρίνουμε μια ταμπέλα να γράφει την επωνυμία ενός ξενοδοχείου του Εμμ. Σκαλίδη. Ύστερα κάθονται σ’ ένα τραπέζι και ο άντρας να περιεργάζεται μια κάμερα.

Βίντεο: Aylon Film Archives

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis