home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΗλεία

Στις φλόγες η Ηλεία: Διαρκείς εκκενώσεις οικισμών και μεγάλες καταστροφές

Εκρηκτική η κατάσταση στις πυρκαγιές λέει ο προγνώστης και MSc Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων Θοδωρής Κονδύλης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία καθώς ενεργά παραμένουν τα μέτωπα στα χωριά Κολίρι και Λαμπέτι Πύργου, στη Λιναριά Αρχ. Ολυμπίας, στην περιοχή του Λάλα και στην ευρύτερη περιοχή Κρυονερίου και Χελιδονίου.

Οι πυροσβέστες αν και βρίσκονται στη μάχη, προσπαθούν να πάρουν μικρές ανάσες καθώς σε λίγες ώρες με την ενίσχυση των ανέμων από ΒΔ διευθύνσεις αναμένονται αρκετές αναζωπυρώσεις και κίνδυνος και για νέα μέτωπα.

Εν τω μεταξύ στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων του δήμου Πύργου στην Ηλεία προχώρησαν οι αρχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κολίρι.

Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πύργου, ο Γιάννης Αργυρόπουλος, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Λαμπέτι, Αμπελώνας, Άγιος Γεώργιος και Κολίρι, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Στο μεταξύ δύο πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Λάλα, όπου νωρίτερα η φωτιά προκάλεσε ζημιές. Επίσης, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στο μέτωπο που καίει στην περιοχή Μιράκα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς

Στο μέτωπο της φωτιάς στην Αρχαία Ολυμπία επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων105 οχήματα, μηχανοκίνητο τμήμα της Πυροσβεστικής, το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, δύο αερσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός και η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Κονδύλης: Φεύγει ο καύσωνας έρχονται ισχυροί ΒΔ άνεμοι

Ο καύσωνας υποχωρεί και η αλλαγή του καιρού θα επιδεινώσει την συνθήκες σύμφωνα με τον προγνώστη και MSc Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων Θοδωρή Κονδύλη.

Αναλυτικά ο κ. Κονδύλης ανέφερε τα εξής: «Οι ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες ως αποτέλεσμα του ακραίου καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην χώρα μας έχει δώσει ακραία συμπεριφορά στις δασικές πυρκαγιές. Η χαμηλή σε ύψος και συμπαγής αναγέννηση του 2007, η οποία λόγω του καύσωνα έχει απολέσει την υγρασία της, καίγεται ταχύτατα, χαρακτηριστικό της ακραίας συμπεριφοράς του φαινομένου ο σχηματισμός πυρο-σωρειτομελανία.

Αυτό σημαίνει ότι η φωτιά δημιουργεί τις δικές της συνθήκες αδιαφορώντας για το τι έντασης άνεμος επικρατεί ακόμα και με άπνοια, παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά καταιγίδας με ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα. Αυτές οι πυρκαγιές είναι άκρως επικίνδυνες και μη αντιμετωπίσιμες, όσο παρουσιάζουν αυτή την συμπεριφορά.

Σήμερα Παρασκευή περιμένουμε την κατάρρευση του καύσωνα, με την διέλευση ψυχρού μετώπου το οποίο θα προκαλέσει ενίσχυση ανέμων από ΒΔ διευθύνσεις γιγαντώνοντας τις πυρκαγιές δίνοντας στο φαινόμενο εκρηκτική συμπεριφορά. Δυστυχώς, ούτε στην συνέχεια των επόμενων ημερών διαφαίνεται βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, μεγάλη προσοχή και εγρήγορση από όλους».

Με πληροφορίες από ilialive.gr και ethnos.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button