banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Έκθεση-καταπέλτης για τις Μυκήνες: Από καλώδιο ρευματοκλοπής η φωτιά – Επιβεβαίωση του anagnostis.org

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της πυροσβεστικής, η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο παράνομο ηλεκτρικό καλώδιο που είχαμε αποκλειστικά αποκαλύψει και το οποίο ηλεκτροδοτούσε, κλέβοντας ρεύμα, τμήματα του ίδιου του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών!

Επιβεβαιώνεται πλήρως μετά από περίπου ένα χρόνο το αποκλειστικό ρεπορτάζ του anagnostis.org που αποκάλυπτε ένα γυμνό καλώδιο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, αμέσως μετά τη φωτιά που είχε περάσει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, η οποία δυσφήμισε διεθνώς τη χώρα μας. Η επίσημη πλέον πραγματογνωμοσύνη της πυροσβεστικής, δεν ρίχνει απλά φως στις αιτίες της πυρκαγιάς, αλλά ουσιαστικά αποδίδει ευθύνες και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, η οποία φέρεται ότι είχε  προσπαθήσει να συγκαλύψει τους υπευθύνους. 

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του το newscenter.gr:

Ένα φθαρμένο καλώδιο που χρησίμευε σε ρευματοκλοπή, «είναι πολύ πιθανό να προκάλεσε την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών στις 30 Αυγούστου του 2020, όπως προκύπτει -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newscenter .gr- από την έκθεση του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το πρωτοφανή και «ανεπίτρεπτο γεγονός για ένα μνημειακό σύνολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», όπως ανέφερε τότε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το 36σελιδο πόρισμα της έκθεσης είναι καταπέλτης: Η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε «ένα παράνομο καλώδιο που ξεκινούσε από την ηλεκτρική εγκατάσταση μιας γειτονικής γεώτρησης και κατέληγε στο εκδοτήριο του τάφου Αγαμέμνονα, στο περίπτερο των ΕΛΤΑ και στο άνω κυλικείο».

Στην έκθεση -σύμφωνα με τις πληροφορίες του newscenter-ο πραγματογνώμονας αναφέρει ότι ο ΔΕΔΗΕ έδινε ρεύμα για την ηλεκτροδότηση της γεώτρησης με αγροτικό τιμολόγιο και αποκλειστικά για εγκαταστάσεις άρδευσης.

Αλλά κάποιοι «έξυπνοι» σκέφτηκαν να πάρουν τζάμπα ρεύμα για να ηλεκτροδοτήσουν -άκουσον άκουσον- τμήματα του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών.

Τι λέει η έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας είναι σε γνώση του newscenter.gr : «Το Καλώδιο που συνδέει τη συγκεκριμένη ηλεκτρολογική εγκατάσταση με τον αρχαιολογικό χώρο, ούτε επιτρέπεται, ούτε έχει προβλεφθεί, ούτε φυσικά υπάρχει στην υπεύθυνη δήλωση εγκατάστασης (ΥΔΕ)», τονίζεται κατηγορηματικά στην έκθεση.

Το παράνομο και επικίνδυνο, όπως αποδείχτηκε αυτό καλώδιο, μήκους 170 μέτρων, «αποτελεί παράνομη επέκταση της ΕΗΕ»,τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. «Στις μετρήσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε η ηλεκτρική συνέχεια του καλωδίου μεταξύ διακλαδωτή στο περίπτερο των ΕΛΤΑ και πίνακα της άνω καντίνας. Δηλαδή, ένα μέρος του φορτίου της καντίνας ήταν συνδεδεμένο στο καλώδιο που κατέληγε εκεί από τη γεώτρηση στο περίπτερο των ΕΛΤΑ», σύμφωνα με το πόρισμα.

Όπως αναφέρει το Newscenter. gr, η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το επίμαχο καλώδιο διέσχιζε μάλιστα έναν επαρχιακό δρόμο, έναν ελαιώνα, και σε πολλά σημεία ήταν επιφανειακό και ορατό ακόμη και από φωτογραφίες του Google Earth», αναφέρει η έκθεση. Όπως είναι φυσικό καλώδιο είχε υποστεί φθορές με την πάροδο του χρόνου και λόγω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας και της θερμότητας. Οι ειδικοί παρατήρησαν μάλιστα σε τμήματα του καλωδίου μετά την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, «οπτικά και με ψηλάφιση, αλλοιώσεις του χαλκού που δηλώνουν πιθανώς την πρόκληση του βραχυκυκλώματος».

Στο πόρισμα, αποκλείεται το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από τη γραμμή μέσης τάσης που διασχίζει τον χώρο, καθώς «οι μονωτές δεν είχαν υποστεί κάποια ζημιά που να δείχνει ότι η φωτιά είχε ξεκινήσει από αυτούς. Ταυτόχρονα, στη βλάστηση γύρω από τις τρεις κολώνες δεν υπήρχαν στοιχεία έντονης φωτιάς και οι κορμοί των ελαιόδενδρων που περιστοιχίζουν τις κολώνες δεν είχαν υποστεί ζημιά από την πλευρά των κολώνων, που να δείχνει ότι η φωτιά ξεκίνησε από εκείνο το σημείο».

Οι ευθύνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος

Η δημοσιογραφική έρευνα είχε εντοπίσει από την αρχή την πιθανότητα η πυρκαγιά να είχε προκληθεί από το παράνομο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, αλλά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας φαίνεται ότι είχε  προσπαθήσει να συγκαλύψει τους υπευθύνους. Όπως δεν είχε απαντήσει ουσιαστικά στα δημοσιογραφικά ερωτήματα :

  • Γιατί τα  τελευταία οκτώ χρόνια δεν είχαν γίνει εργασίες συντήρησης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών!
  • Γιατί δεν υπήρχε διαμορφωμένη αντιπυρική ζώνη γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο.
  • Γιατί δεν υπήρχε κανένα σύστημα πυρόσβεσης.
  • Γιατί δεν υπήρχε διαρκής παροχή νερού συνδεδεμένη με το δημοτικό δίκτυο και δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί.

Μέρα θλίψης η 30η Αυγούστου του 2020

Η πυρκαγιά στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών στις 30 Αυγούστου 2020 είχε προκαλέσει όπως ήταν φυσικό αντιδράσεις σε ολον τον κόσμο. Πολύ περισσότερο που η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη άφηνε …άφωνο τον πλανήτη με μια απίστευτη δήλωση :«Το να βλέπει λίγο και ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό», είχε πεί η υπουργός Πολιτισμού,με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και οι πέτρες εναντίον της. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημείωνε μάλιστα ότι προκάλεσε «αλγεινή εντύπωση η προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η πολιτική ηγεσία δεν είδε ούτε τη βαριά συμβολική και ηθική βλάβη από το πέρασμα της φωτιάς από ένα μνημείο UNESCO, ούτε καν την έκθεση της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ».

Ο Σύλλογος έθετε μάλιστα μια σειρά ερωτημάτων : «Δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε γιατί δεν υπήρξε σταθμευμένο όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας έξω από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ώστε να επέμβει άμεσα, πριν η φωτιά επεκταθεί εντός του χώρου. Δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε γιατί οι Μυκήνες, κατά δήλωση της Υπουργού, δεν έχουν τρεχούμενο νερό. Δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε ποιες ήταν οι προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας μετά το συμβάν».

Οι Ελληνες Αρχαιολόγοι είχαν τονίσει τότε στην πολιτική αλλά και την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου «την αναγκαιότητα εκπόνησης εμπεριστατωμένων σχεδίων διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων για τη θωράκισή τους από τα έντονα φυσικά φαινόμενα και εν γένει από κινδύνους, δεδομένων και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Επισημαίνουμε τη σημασία των έργων υποδομής συνολικά: στην εγκατάσταση, την συντήρηση και την λειτουργία σύγχρονων δικτύων πυροπροστασίας, τις συστηματικές αποψιλώσεις των αρχαιολογικών χώρων με έγκαιρες εγκρίσεις των σχετικών πιστώσεων, τα αντιπλημμυρικά έργα και τις λοιπές εργασίες που κάθε χρόνο υλοποιούνται, πολλές φορές με εξαιρετική δυσκολία, από τις υποστελεχωμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, χωρίς καν το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό. Εργασίες, που συνιστούν την στοιχειώδη συνθήκη για την προστασία και την ασφαλή λειτουργία χώρων και μνημείων για το κοινό και για την ακεραιότητα της υλικής μας κληρονομιάς».

Τώρα, που η πυρκαγιά διαπιστώθηκε και επισήμως ότι προκλήθηκε από καλώδιο …ρευματοκλοπής, μήπως πρέπει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων να επανέλθει;

Σχόλια

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis