home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτισμός

1ο Fichti Art: Ένα φεστιβάλ τέχνης που γεννήθηκε στο Φίχτι Αργολίδας

Φέτος το πρώτο Fichti Art 2021 έχει κεντρικό άξονα την έκθεση ενός αγαπημένου καλλιτέχνη, του Francesco Moretti

Ένα πολιτιστικό art festival, μια τετραήμερη εκδήλωση εικαστικών, μουσικής, ποίησης, χορού και θεάτρου, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 30 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, στο Φίχτι Αργολίδας. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ τέχνης που γεννήθηκε μέσα από συζητήσεις και δημιουργικές ανταλλαγές μιας παρέας ανθρώπων ύστερα από μια μακρά περίοδο απομόνωσης και υλοποιεί την ιδέα και το όνειρο της εμπνεύστριάς του, της Ελένης Τσετσέκου.

Το Fichti Art αποτελεί την απάντηση στην ερώτηση “τι μπορούμε να κάνουμε” με μέσο την Τέχνη και στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και της ομορφιάς της περιοχής του Φιχτίου και την ένταξη της τοπικής κοινωνίας στον πολιτιστικό διάλογο.

Φέτος το πρώτο Fichti Art 2021 έχει κεντρικό άξονα την έκθεση ενός αγαπημένου καλλιτέχνη, του Francesco Moretti, με τίτλο “Χωρίς ρεύμα” σε επιμέλεια της Δρ. Φαίης Τζανετουλάκου, και πλαισιώνεται από συναυλίες και δρώμενα, προσφέροντας χώρο και χρόνο έκφρασης σε καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Ο χώρος διεξαγωγής είναι μαγικός με απρόσκοπτη θέα στις Μυκήνες και σε όλο το αργολικό πεδίο, η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθούν με επιμέλεια όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον covid-19.

Τι είναι, πως γεννήθηκε

Το Φεστιβάλ γεννήθηκε ως ιδέα μόλις λίγους μήνες πριν, γύρω από ένα τραπέζι που φιλοξένησε μια παρέα ανθρώπων, χαρούμενων να βρίσκονται πάλι μαζί και να ανταλλάσσουν ιδέες και συναισθήματα, ύστερα από μια μακρά περίοδο απομόνωσης. Μέσα από συζητήσεις και δημιουργικές ανταλλαγές, ήρθε η αναγνώριση πως πέρα από την προσωπική, υπάρχουν και κοινότητες που τυγχάνουν μιας πιο μόνιμης “απομόνωσης”.

Το Fichti Art ήταν η απάντηση στην ερώτηση “τι μπορούμε να κάνουμε” ως μια άτυπη ομάδα κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και φίλων. Με μέσο την τέχνη και στόχο τον πολιτιστικό διάλογο και την ένταξη της τοπικής κοινωνίας στην υλοποίηση του φεστιβάλ, σας καλωσορίζουμε στο 1ο Fichti Art Festival.

Ποιο είναι το όραμα

Ευελπιστούμε πως το Fichti Art θα συνεχίσει τις επόμενες χρονιές, ως νέος πολιτιστικός θεσμός, προσφέροντας χώρο και χρόνο έκφρασης τόσο σε καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης, με μία κεντρική έκθεση, όσο και σε τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και με δωρεάν συμμετοχή του κοινού.

Ο τόπος, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Το φεστιβάλ Fichti Art είναι μια νέα προσπάθεια που γίνεται με αγάπη κ μεράκι για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής του Φιχτίου και την ανάδειξη της ιστορίας και ομορφιάς της. Σας προσκαλούμε όλες και όλους να γνωρίσετε την περιοχή μας και να περάσετε όμορφα, τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον covid-19.

Το Φίχτι (ή αλλιώς και Φίχτια) είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου Αετολίθι και αποτελούσε σημαντικό κόμβο στο πέρασμα από την Κορινθία στην Αργολίδα.

Η ονομασία του χωριού προέκυψε πιθανότατα από τη φωνή του εισπράκτορα που φώναζε «αφίχθη», κάτι που αιτιολογείται και από τις γραμμές του τρένου που περνούν από εκεί. Στην περιοχή έχουν βρεθεί οικιστικά κατάλοιπα και θαλαμωτοί τάφοι, αλλά και τέσσερις πύργοι – φυλάκια, μεγαλιθικές κατασκευές της Εποχής του Χαλκού σε σχήμα κιβωτίου.

Ο επισκέπτης, εκτός των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν βρεθεί στο Φίχτι, μπορεί να δει την Ευαγγελίστρια, την κεντρική εκκλησία του χωριού, και το εκκλησάκι της Παναγίας του Ζαχαριά, όπου σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, ήταν το στρατηγείο του Κολοκοτρώνη κατά την διάρκεια της μάχης των Δερβενακίων.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ
Στο τετραήμερο φεστιβάλ, το οποίο θα ανοίγει κάθε βράδυ στις 20:00 θα εναλλάσσονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές αναγνώσεις και παραδοσιακοί χοροί.

Παρασκευή 30 Ιουλίου

  • Χωρίς Ρεύμα
    έκθεση του Francesco Moretti – vernissage (άνοιγμα έκθεσης 20:30)
  • Βραδιά Jazz από τους Σόι Τρίο (Soy trio)
  • Σάββατο 31 Ιουλίου
  • Χωρίς Ρεύμα
  • Re-creation, διαδραστική εικαστική performance της καλλιτεχνικής ομάδας ”Κόρες”. (Άρτεμις Γούναρη-Τσετσέκου, Γαβριέλλα Αθανασοπούλου, Ελένη Τσιωτάκη, Νικολέτα Μάλαι, Σωτηρία Τσιωτάκη) Συντονισμός: Μάρα Καλαντζή
  • Καμακώνοντας ιστορίες από το χθες μέχρι το σήμερα, Δήμητρα Λουκά και Ιφιγένεια Οικονόμου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών – ΠΑΠΕΛ), ερευνητική παράσταση θεατρικού ντοκιμαντέρ για τα καμάκια της Αργολίδας και τις σχέσεις δύο φύλων.
  • Παραδοσιακοί Χοροί από τον ”Σύλλογο Φιχτίων Σαμυνθος”

    Κυριακή 1 Αυγούστου
  • Χωρίς Ρεύμα
  • Βραδιά Ποίησης με την ποιήτρια Μαρία Παναγιωτίδου και τον ποιητή Δημήτρη Παπαδόπουλο
  • Μουσικό ταξίδι, κονσέρτο με τις Σοφία Μαυρογεννίδου (φλάουτο) και Κοχάρ Καραγιάν (πιάνο)

    Δευτέρα 2 Αυγούστου
  • Χωρίς Ρεύμα
    έκθεση του Francesco Moretti – vernissage (κλείσιμο έκθεσης)
  • Μουσική βραδιά Παναγιώτης Μπερλής (Διάφανα Κρίνα)
  • Εορτασμός κλεισίματος (Πάρτυ!)

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button