Home design

Γκέλη Ντηλιά: Διπλή βράβευση για το ποίημα «Η γλώσσα μου-ροή ζωής»

Φέτος οι περισσότεροι διαγωνισμοί ποίησης έχουν ως θέμα τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ) προκήρυξε τον 17ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα «200 χρόνια ελεύθερου βίου», στον οποίο το ποίημα της Γκέλης Ντηλιά «Η γλώσσα μου-ροή ζωής» απέσπασε τον 3ο Έπαινο.

Ακόμα, στον 10ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό Αμφικτυονίας Ελληνισμού με τίτλο «Ελλάδας προσκλητήριο 1821-2021, κοιτίδα του πνεύματος, του πολιτισμού και της ειρήνης» δόθηκε το Βραβείο Πρωτοτυπίας.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ – ΡΟΗ ΖΩΗΣ

Αισθάνομαι τη γλώσσα μου στο σώμα μου.
Διαπερνά τα εγκεφαλικά κύτταρα
και φωτίζει τη σκέψη μου.
Η γλώσσα μου στη γλώσσα μου,
με γεύση αφεψήματος,
καταπραΰνει ή τονώνει
την αίσθηση του παρόντος.
Μυστηριακά αρθρωμένη
με φωνή προγόνων και αγωνιστών του εικοσιένα
εξακοντίζεται στο σύμπαν
από τις φωνητικές μου χορδές
και σηκώνει λάβαρα απελευθέρωσης,
διηγούμενη με πάθος μύθους και ιστορία
με πολεμικές ιαχές βαμμένες με αίμα
δαφνοστεφανωμένες με ανδρεία.
Η γλώσσα μου δεν είναι «μεγάλη»
αλλά μεγαλειώδης,
τείνει δυναμικά το χέρι μου
σε μια παγκόσμια χειραψία με όλους τους λαούς,
τελεσιδικώντας για το διηνεκές της ύπαρξής της.
Δίνοντας ακόμα  μάχες, όπως διακόσια χρόνια πριν
υπογράφει την ταυτότητα μου,
διαρρέοντας  κάθε μου φλέβα
που μέσα της πάλλεται η Ελλάδα.

Το ποίημα είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «Translating from Major to Minor Languages», της Αναστασίας Παριανού, καθηγήτριας του Ιονίου Πανεπιστήμιου και αφιερωμένο σε εκείνη. Στο βιβλίο της μεταξύ των άλλων γράφει για την ελληνική γλώσσα που, σε σύγκριση με άλλες, αν και δεν είναι παγκόσμια γλώσσα, όπως η αγγλική (lingua franca), είναι η γλώσσα που συνεχίζει να μιλιέται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ελλάδα και δεν θα πεθάνει ποτέ.

Οι γλώσσες πεθαίνουν όταν οι λαοί τους τις ξεχάσουν ή δεν υφίστανται ως έθνη. Η ελληνική γλώσσα θα περνάει προφορικά και γραπτά από τη προηγούμενη γενιά στην επόμενη, έστω κι υφίσταται τις επιπτώσεις και τις αλλοιώσεις της παγκοσμιοποίησης, όπως κάθε ζωντανή γλώσσα. Η γλώσσα μας είναι η ταυτότητά μας, συνδέει το τώρα με το κάποτε και το αύριο και ντύνει ποικιλοτρόπως το τρόπο σκέψης μας. Όσες παρεμβάσεις κι αν δεχτεί από ειδήμονες ή όχι, πάντα θα παραμένει βασικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας των νεοελλήνων. Κι αυτό τα λέει όλα.

Το ποίημα περιλαμβάνεται ήδη στην Ανθολογία με τις 200 συμμετοχές του διαγωνισμού της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και αναμένεται και στην αντίστοιχη έκδοση της ΕΛΒΕ.

Η Γκέλη Ντηλιά είναι βραβευμένη ποιήτρια και συγγραφέας. Είναι Γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων Λογοτεχνών Αργολίδας (ΕΣΛΑ). Η τρίτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «XL» κυκλοφόρησε τον Μάη 2021 από τις εκδόσεις Κέδρος.

Σχόλια

Exit mobile version