home design 800x400

Αργολίδα: Ελληνική εταιρεία ακτινογραφεί τα υπόγεια ύδατα

Μια ελληνική εταιρεία ανέπτυξε έναν μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως έξυπνος «σύμβουλος» για τοπικούς φορείς και αγρότες, στοχεύοντας στη χρηστή διαχείριση των υπόγειων υδάτων. Πρόκειται για μια συσκευή που εγκαθίσταται σε γεωτρήσεις και παρακολουθεί τα υπόγεια ύδατα σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος είναι η πρόβλεψη της κατάστασης των υπόγειων υδάτων και η διασφάλιση επάρκειας νερού καλής ποιότητας, για την αξιοποίησή του στα χωράφια και στα νοικοκυριά. Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη συμμετοχή της εταιρείας σε πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό του ΟΗΕ. Κατά τους μήνες που μεσολάβησαν, το πρότζεκτ εξελίχθηκε σε προϊόν που δοκιμάζεται ήδη πιλοτικά.

Για την εν λόγω τεχνολογία της εταιρείας InTTrust, μίλησε ο επικεφαλής Δρ. Μιχάλης Μαυροφοράκης: «Πέρσι το καλοκαίρι, συμμετείχαμε στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό της ΙΒΜ, ‘‘Call for Code – Global Challenge’’, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκεί διαγωνίστηκαν περισσότεροι από 400.000 προγραμματιστές και data scientists από 179 χώρες, δημιουργώντας πάνω από 15.000 εφαρμογές.

Ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό και μάλιστα η λύση μας “Water Underground” διακρίθηκε μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων της Ευρώπης και των 16 παγκοσμίως.

Η εν λόγω πρότασή μας συνδυάζει μεταξύ άλλων τεχνολογίες IoT, Τεχνητής Νοημοσύνης και Cloud. Δημιουργήσαμε μοντέλα που παρακολουθούν τα υπόγεια ύδατα κατά τον ίδιο τρόπο που το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών παρακολουθεί την ατμόσφαιρα και, εν συνεχεία, μέσω λογισμικού, μπορεί να γίνει πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων. Αντίστοιχα, μέσω της λύσης μας έχουμε δυνατότητα να κάνουμε προβλέψεις για τους υδάτινους πόρους».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «η πρόταση δημιουργήθηκε, ώστε να συμβάλει στη βιώσιμη χρήση των υπόγειων υδάτων που με την πάροδο του χρόνου ελαττώνονται και υποβαθμίζονται ποιοτικά, λόγω της αλόγιστης και μη ορθολογικής χρήσης τους. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το νερό λόγω του ότι οι ανάγκες μας διαρκώς αυξάνονται, αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε το νερό», υπογράμμισε ο κ. Μαυροφοράκης.

Πολύτιμο εργαλείο άρδευσης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο

Ζητήσαμε από τον υπεύθυνο του έργου να μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και να μας εξηγήσει πώς μπορεί να ωφελήσει αυτή η τεχνολογία έναν παραγωγό: «Ο εξοπλισμός που αναπτύξαμε περιλαμβάνει μια λεπτή σωλήνα που κατεβαίνει στη γεώτρηση και μετρά συνεχώς το βάθος του νερού, χωρίς να την επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Εφόσον η γεώτρηση διαθέτει αντλητικό μηχανισμό, η συσκευή συλλέγει νερό και αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά του, προβλέποντας τάσεις για την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων (π.χ. σκληρότητα, αλκαλικότητα). Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε δεδομένα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άντλησης του νερού, αλλά και της διακύμανσης της στάθμης του νερού μέσα στο έτος».

Στη συνέχεια, μας έδωσε ένα πρακτικό παράδειγμα: «Ο παραγωγός μπορεί να ειδοποιείται σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα του νερού. Έτσι, μπορεί να αποφεύγει την υπεράντληση. Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο, που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του αρδευόμενου νερού και τη βιωσιμότητα της γεώτρησης. Δηλαδή, ο αγρότης μπορεί να προγραμματίζει τη διαδικασία της άντλησης και να λέει ότι θα ξεκινήσω να παίρνω νερό για τρεις ώρες, μετά θα διακόψω για δύο ώρες και μετά θα συνεχίσω».

Η τεχνολογία αξιοποιείται με αυτόν τον τρόπο πιλοτικά στην Αργολίδα από επαγγελματίες και ετεροεπαγγελματίες αγρότες.

Όπως τονίζει το στέλεχος της InTTrust, το έργο δεν λειτουργεί μόνο σε ατομικό επίπεδο, καθώς, πέρα από τη χρησιμότητά του για τον εκάστοτε παραγωγό, η εγκατάσταση περισσότερων συσκευών σε γεωτρήσεις της ίδιας περιοχής μπορεί να προσφέρει μια συνολική εικόνα για τα υπόγεια ύδατά της: «Ένας δήμος ή μια περιφέρεια μπορεί να έχει τη συνολική εικόνα των υπόγειων υδάτων ανά πάσα στιγμή, να προτείνει δράσεις και να προγραμματίσει ενέργειες. Να δει, για παράδειγμα, πώς επηρεάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας από την άντληση του νερού των τοπικών γεωτρήσεων».

Πέρυσι, η εταιρεία ξεκίνησε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα, ενώ φέτος προχώρησε σε συμφωνία με τον Δήμο Φυλής για την προμήθεια της συσκευής και τη χρήση του λογισμικού.

Πηγή: ypaithros.gr

Σχόλια

Exit mobile version