home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Ταξίδια

Ένα Κυκλαδίτικο χωριό νότια της Πελοποννήσου με γραφικούς κολπίσκους

Κοντά στον Αβλέμονα Κυθήρων βρίσκεται η παραλία της Παλαιόπολης που είναι η μεγαλύτερη και μια από τις πιο όμορφες του νησιού.

Ο Αβλέμονας (ή Αυλέμονας) είναι παραθαλάσσιος οικισμός στα Κύθηρα, νότια της Πελοποννήσου. Ίσως το πιο όμορφο χωριό του νησιού με γραφικούς κολπίσκους, που φέρνει πολύ σε Κυκλαδίτικο τοπίο.

Εκεί θα βρει κανείς πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και καφέ.

Αξιοθέατα

Η μικρή «πισίνα» είναι μαγευτική για μικρά αλλά και μικρομέγαλα μωρά! Κολύμπι και βουτιές, βόλτα μέχρι το ενετικό φρούριο – παρατηρητήριο και πολύ ερωτική ατμόσφαιρα. Δεν είναι τυχαίο που όσοι επισκέφθηκαν τα Κύθηρα, μιλάνε στους φίλους τους πρώτα απ’ όλα για την ομορφιά του Αβλέμονα.

Αξίζει κανείς να δει το κτίριο με το ηλιακό ρολόι στον κολπίσκο πίσω από το χωριό.

Κοντά στον Αβλέμονα βρίσκεται η παραλία της Παλαιόπολης που είναι η μεγαλύτερη και μια από τις πιο όμορφες του νησιού.

Πώς προήλθε το όνομα του χωριού

Για την προέλευση της ονομασίας του οικισμού, υπάρχουν δύο εκδοχές: σύμφωνα με την πρώτη, προέρχεται από την ίδια λέξη αβλέμονας, πιθανόν εκ του αβλέμμων -α (στερητικό) + βλέμμα «εκεί που δεν φθάνει το βλέμμα» και κατ’ επέκταση «απύθμενος, άπατος», που δικαιολογεί την παραθαλάσσια θέση του οικισμού.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το τοπωνύμιο είναι παράφραση της λέξης ευλίμενος, όρμος κατάλληλος για αγκυροβολία, που δικαιολογεί το μικρό λιμάνι του οικισμού. Έτσι, πιθανότατα, εξηγείται και η παλαιότερη -και ίσως ορθότερη- γραφή του οικισμού, που ήταν Αυλέμονας.

Ιστορικά στοιχεία

Κοντά στον οικισμό, στη θέση Καστρί (Σκάνδεια) της σημερινής Παλαιόπολης, είχαν αποβιβαστεί Κρήτες της Μινωικής Εποχής, περί το 2.000 π.Χ. Τα κεραμικά ευρήματα δείχνουν ότι, είχαν φέρει μαζί τους πολλά αγγεία από την πατρίδα τους, αλλά είχαν κατασκευάσει και άλλα επί τόπου, εκμεταλλευόμενοι τα κοχύλια πορφύρας που αφθονούσαν στους βυθούς των Κυθήρων, για να τα βάφουν με έντονο κόκκινο χρώμα.

Λέγεται ότι, στις παρακείμενες ακτές, ναυάγησε το πλοίο «Μέντωρ» του Έλγιν το 1802, που μετέφερε κομμάτια μαρμάρου από τον Παρθενώνα.

Επίσης, το λιμανάκι του Αβλέμονα ήταν το σημείο αποβίβασης των Άγγλων, όταν κατέλαβαν τα Κύθηρα το 1809.

Βίντεο: G. Traveller

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button