home design 800x400
home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Δείτε σπάνιες φωτογραφίες της πόλης από το 1892

Πόσο ίδια και πόσο διαφορετική είναι η πόλη του τότε με την πόλη του σήμερα

Η φωτογραφία έχει τη μοναδική ικανότητα να παγώνει το χρόνο, να αποτυπώνει τη στιγμή και να τη διατηρεί ανέπαφη στα χρόνια.

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, τότε που οι ιδιαίτερες συνθήκες των εποχών εκείνων, καθιστούσαν το «χόμπι» ακριβό και δυσπρόσιτο για τους πολλούς, σήμερα αποτελούν μοναδικές πηγές για την αναπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και της τοπογραφίας της εποχής εκείνης.

Ο Γάλλος βιομήχανος Hubert Vaffier  εκμεταλλευόμενος την οικονομική του επιφάνεια και ως εξέχων μέλος της Γαλλικής Γεωγραφικής Εταιρίας (Socίete de Geographίe) έκανε αμέτρητα ταξίδια σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και τη Βαλκανική την περίοδο 1880-1900 ασκώντας παράλληλα το αγαπημένο του χόμπι, της φωτογραφίας.

Έτσι μας παρέδωσε ένα πολύτιμο αρχείο με πολυάριθμες φωτογραφικές συλλογές του, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε μουσεία και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Ο Hubert Vaffier, βρέθηκε στην Ελλάδα το 1892 και επισκέφθηκε την Κέρκυρα, την Πάτρα, την Ολυμπία, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, το Ναύπλιο, την Κόρινθο, το Σούνιο, την Αθήνα και την Ελευσίνα.

Τις 203 φωτογραφίες του έτους 1892 που αφορούν στην πατρίδα μας, τις δώρισε στο Γαλλικό κράτος, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στη Γαλλική Βιβλιοθήκη.

Ας απολαύσουμε μαζί τις φωτογραφίες που αφορούν την πόλη του Ναυπλίου το μακρινό 1892, διαπιστώνοντας πόσο ίδια και πόσο διαφορετική είναι η πόλη σε αρκετά σημεία:

Πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της ΓαλλίαςΚείμενο-έρευνα: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis