home design800Χ400

home design 1170Χ320

Την αξιοποίηση του Λάδωνα ως όχημα ανάπτυξης της Αρκαδίας βάζει ο Πέτρος Τατούλης

banner efxes anagn

Η λίμνη Λάδωνα στην Αρκαδία

Ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με αφορμή την κήρυξη αναδόχου για το έργο «Ανάπλαση και Ανάδειξη της παραλίμινιας περιοχής στην τεχνητή Λίμνη Λάδωνα και βιώσιμη χρήση του Οικοσυστήματος», αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στη μεγάλη σημασία του έργου.

Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προσωπικά, θα παρακολουθήσω από κοντά την εξέλιξη του έργου, παρεμβαίνοντας κάθε στιγμή προκειμένου να ακολουθηθεί πιστά η ειδική αρχιτεκτονική προσέγγιση αυτής της σημαντικής παρέμβασης, που ασφαλώς δεν είναι ένα απλό έργο από άσφαλτο και μπετό, αλλά ένα σύνθετο αντικείμενο αισθητικής που θα δημιουργήσει αποτύπωμα και χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τατούλη:

«Είναι σημαντική η μέρα αυτή για την Γορτυνία, την Αρκαδία και την Πελοπόννησο. Η αξιοποίηση της Λίμνης του Λάδωνα αποτέλεσε για εμένα προσωπικά ένα όραμα. Ένα προσωπικό στοίχημα, για το οποίο μόχθησα και πάλεψα επί σειρά ετών, από τις ημέρες της θητείας μου ως Βουλευτής ως και τη θητεία μου ως Περιφερειάρχης. Επί των ημερών μας, από κοινού με τον Βαγγέλη Γιαννακούρα, τον Γιώργο Ρουμελιώτη, την Κλειώ Κορώνη, τον Γιώργο Μπακούρη, τον Θόδωρο Ντάνο, την πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Ντίνα Νικολάκου και όλους τους συναδέλφους από όλη την Πελοπόννησο, καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια ενός δύσκολου εγχειρήματος, να ωριμάσουμε τις μελέτες, να εξασφαλίσουμε δεκάδες αδειοδοτήσεις, να εντάξουμε το έργο για χρηματοδότηση στο καινοτόμο πρόγραμμα «ΤΑΠΤΟΚ ΑΡΚΑΔΙΑ 2020» με 1.180.000 ευρώ και σήμερα μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, ο εργολάβος να είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις εργασίες. Βέβαια σε αυτόν αγώνα δεν ήμουν μόνος. Πολλοί και πολλές έχουν δώσει αγώνα προκειμένου αυτό το έργο πνοής να πάρει σάρκα και οστά. Οι πρόεδροι των χωριών της Γορτυνίας που γειτνιάζουν με τη Λίμνη, δυναμικοί σύλλογοι που φτιάχτηκαν με αυτόν τον σκοπό, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και ασφαλώς πολιτικοί συμπαραστάτες, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και η τότε Διευθύνουσα Σύμβουλος του «ΤΑΠΤΟΚ ΑΡΚΑΔΙΑ 2020», η Ελένη Παυλοπούλου. Σήμερα, δεν είναι το ευτυχές τέλος αυτής της κοινής μας, μεγάλης προσπάθειας. Είναι μια απαιτητική αρχή. Προσωπικά, θα παρακολουθήσω από κοντά την εξέλιξη του έργου, παρεμβαίνοντας κάθε στιγμή προκειμένου να ακολουθηθεί πιστά η ειδική αρχιτεκτονική προσέγγιση αυτής της σημαντικής παρέμβασης, που ασφαλώς δεν είναι ένα απλό έργο από άσφαλτο και μπετό, αλλά ένα σύνθετο αντικείμενο αισθητικής που θα δημιουργήσει αποτύπωμα και χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, δεσμεύομαι στους Αρκάδες και τους Πελοποννήσιους, ότι συνεχίζουμε, από κοινού με τους συνεργάτες μου και τους πολίτες να σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα, αφού αυτό το εγχείρημα, που σήμερα ξεκινά, έχει ακόμη μπροστά του μεγάλο και κοπιώδη αγώνα».

ΤΟ ΕΡΓΟ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΛΑΔΩΝΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Το έργο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝHΤΗ ΛΙΜΝΗ ΛΑΔΩΝΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΤΑΠΤοΚ Αρκαδία 2020, με προϋπολογισμό 1.180.000,00€, με υπογραφή Πέτρου Τατούλη στις 20 Μαΐου 2019.

Για την ανάδειξη, ανάπτυξη και αξιοποίηση της λίμνης του Λάδωνα εκπονήθηκε το 2017 από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την πολύτιμη συνδρομή της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πελοπόννησος Α.Ε.» μελέτη με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝHΤΗ ΛΙΜΝΗ ΛΑΔΩΝΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ». Η μελέτη περιλαμβάνει ανάπλαση και αναβάθμιση κάποιων σημείων κατά μήκος της παραλίμνιας περιοχής με επεμβάσεις δημιουργίας προσβάσεων στο νερό καθώς τα φερτά υλικά και οι πέτρες δυσκολεύουν την προσέγγιση και δημιουργούν ένα φυσικό και σχετικά “άγριο” τοπίο. Επιπλέον, προβλέπονται θέσεις στάσης και προσωρινής ανάπαυσης για τους επισκέπτες σε σημεία που επιλέγονται ως θέσεις θέας και βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τη λίμνη.

Προβλέπονται εργασίες ανάπλασης σε πέντε θέσεις και σε τρεις θέσεις θέασης (σύμφωνα με τη μελέτη).

Η διαμόρφωση κατάλληλων και ήπιων διαδρομών αποσκοπεί στην ασφαλή μετάβαση τόσο των πεζοπόρων αλλά και των ποδηλατών από το επίπεδο του δρόμου προς την περιοχή ανάπλασης.

Κατά μήκος της διαμορφωμένης καμπυλότητας, σε επαφή με την λίμνη, κατασκευάζονται:

  • Αναβαθμοί με χρήση συρματοκιβωτίων οπλισμένης γης με θραυστά υλικά, με τελική επένδυση πέτρας.
  • Σκαλοπάτια από οπλισμένο σκυρόδεμα για την πρόσβαση των επισκεπτών στην λίμνη.
  • Πρανές με υπόβαση από συρματοκιβώτια και επενδυμένα με πέτρα τοπικής προέλευσης.
  • Αναβαθμοί από συρματοκιβώτια οπλισμένης γης με θραυστά υλικά, χωρίς επένδυση έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πρανές με φυσική φύτευση.

Επίσης κατασκευάζονται / διαμορφώνονται / τοποθετούνται:

  • Διαβάσεις πεζών-ποδηλάτων, πλάτους 2.50μ, που επιστρώνονται με ψυχρά υλικά.
  • Επιστρωμένος δρόμος πρόσβασης των οχημάτων, πλάτους 3.35μ, με θραυστό κεραμικό δάπεδο.
  • Yπαίθριοι χώροι καθιστικού από σκυρόδεμα, ύψους 50εκ. και πλάτους 50εκ., με επένδυση πέτρας περιμετρικά και άνω επένδυση με ξυλεία.
  • Χώροι στάθμευσης των οχημάτων τοποθετημένοι σε παραλληλία με τον δρόμο πρόσβασης για την ομαλή κίνηση των οχημάτων.
  • Χώροι αναψυχής διαμορφωμένοι καταλλήλως με φύτευση, καθιστικούς πάγκους και στέγαστρα.
  • Φωτιστικά εξωτερικού χώρου χαμηλά σε ύψος, ανά 3,00 κατά μήκος της διάβασης των πεζών-ποδηλάτων.

Σε επίπεδο Τεχνικής Ωριμότητας για το εν λόγω έργο εκπονήθηκαν οι κάτωθι μελέτες από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ήτοι:

  • Τοπογραφική Μελέτη (Τοπογραφικά Διαγράμματα των περιοχών επέμβασης)
  • Αρχιτεκτονική Μελέτη (Κατόψεις – όψεις – τομές, Διαγράμματα ρύσεων-ομβρίων, Σχέδια για τον εξοπλισμό, Ενδεικτικές Τομές-Λεπτομέρειες ,Τεχνική Έκθεση Αρχιτεκτονικής Μελέτης)
  • Στατική Μελέτη (Σχέδια Λεπτομερειών, Τεχνική Έκθεση Στατικής Μελέτης)
  • Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη (Σχέδια Η/Μ, Τεχνική Έκθεση Η/Μ Μελέτης)
  • Υδρολογική-Υδραυλική Μελέτη (Χάρτες Υδρογραφικού Δικτύου και Υδρολογικών Λεκανών, Τεχνική Έκθεση Υδρολογικής Μελέτης)
  • Φυτοτεχνική Μελέτη (Διαγράμματα Φύτευσης, Τεχνική Έκθεση Φυτοτεχνικής Μελέτης)

Σε επίπεδο Διοικητικής Ωριμότητας για το εν λόγω έργο εξασφαλίσθηκαν οι κάτωθι εγκρίσεις/αδειοδοτήσεις.

  • Έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αρκαδίας (υπ. αριθμ. 312847/2017/20-01-2018 έγγραφο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Αρκαδίας – αριθμ. Συμβουλ. 14/2017, Θέμα 4ο),
  • Έγκριση από το τη Δ/νση Υδροηλεκτρικής Παραγωγής (υπ. αριθμ. 50/04-01-2018 έγγραφο της Δ/νσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής),
  • Έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Αρκαδίας (υπ. αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΚ/42074/28617/343/02-03-2018 έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας προσκόμισης συμπληρωματικών στοιχείων & υπ. αριθμ. ΥΠΠΟΑ /ΓΔΑΠΚ/ ΕΦΑΑΡΚ/ 575865/412450/5172/11-01-2019 έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας),
  • Έγκριση από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (υπ. αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΥΝΜΤΕΔΕΠΝΙ/63902/6820/1071/05-03-2018 έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος Πελ/σου και Νοτίου Ιονίου)
  • Γνωμοδότηση από την Δ/νση Δασών Αρκαδίας για Υπαγωγή σε ΠΠΔ (υπ. αριθμ. 92452/05-2018 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Αρκαδίας)
  • Γνωμοδότηση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (υπ. αριθμ. 20932/4945/22-01-2019 έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Αρκαδίας)
  • Γνωμοδότηση της Κτηματικής Υπηρεσίας Αρκαδίας (υπ. αριθμ. 5.327/25-01-2019 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Αρκαδίας)
  • Χρήσεις Γης (υπ. αριθμ. 251/10-04-2018 έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Γορτυνίας)
  • Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων (υπ. αριθμ. 21008/4965/22-01-2019 απόφαση έγκρισης της μελέτης)
  • Για το έργο σε επίπεδο περιβαλλοντικής αδειοδότησης υλοποιήθηκαν τα κάτωθι:
  • Το με αριθ. πρωτ 27662/6682/31-01-2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με θέμα την ‘Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις’ του έργου με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝHΤΗ ΛΙΜΝΗ ΛΑΔΩΝΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» προς την Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγρ/μου Περ/ντος & Υποδομών, Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε.
  • Το με α.π. 69835/16880/12.3.2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ για την περιβαλλοντική κατάταξη του ανωτέρου έργου.
  • Το με αριθ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/23644/1518/27.3.2019 έγγραφο της ΔΙΠΑ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) προς την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την Κατάταξη του ανωτέρου έργου στην Κατηγορία Β.
  • Το με αρ. πρωτ. 86014/1588/11-4-2019 έγγραφο της Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Αρκαδίας προς Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελ/σου Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος για την επιστροφή υποβληθέντος φακέλου Υπαγωγής σε ΠΠΔ (αρ. πρωτ. 27662/6682/31-1-2019 (Α.Π. 86014/1588/28-3-2019 της Υπηρεσίας).
  • Το με αρ. πρωτ. 109762/2061/23-4-2019 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Αρκαδίας προς Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελ/σου Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος για την Υπαγωγή σε ΠΠΔ του έργου με τίτλο «Ανάπλαση και ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής στην τεχνίτη λίμνη Λάδωνα και βιώσιμη χρήση του οικοσυστήματος.»

Σχόλια

newsletter banner anagnostis