home design 800x400

Η Μεγάλη Εβδομάδα σε Ελεύθερη Νεοελληνική Διασκευή

Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, δηλαδή του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, και τελειώνει αύριο Μεγάλο Σάββατο. Είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ’ εκάστη των ημερών αυτής, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.

Πώς θα ήταν όμως η Μεγάλη Εβδομάδα σε Ελεύθερη Νεοελληνική Διασκευή;

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ

Την λαμπράν και ένδοξον πανήγυριν εις Ιερουσαλήμ εισόδου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν (Μέγας Συναξαριστής (Μ.Σ.)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ  ΚΑΝΑΛΙΩΝ

Η ανησυχία σαν μαύρο σύννεφο πέρασε στο τοπίο της πόλης και έμεινε εκεί ψηλά  βουβός οιωνός. Η άνυδρη αγορά άκουγε τα πένθιμα κλικ των ταμειακών μηχανών, ένα στην αρχή και ένα στο τέλος της εργάσιμης μέρας. Οι Καναλάρχες ιδιοκτήτες και της Αγοράς βούλιαζαν στον ακίνητο τηλεοπτικό χρόνο. Διαφημίσεις και αγορά συγκοινωνούντα δοχεία της εκμετάλλευσης.

-Πρέπει να δημιουργήσουμε την χαρμόσυνη είδηση αλλιώς κινδυνεύουμε με ολική καταστροφή ( είπε ο πρόεδρος της Αγοράς και των Καναλιών).

Τα λαγωνικά των ειδήσεων λυσσασμένα βγήκαν για την είδηση θήραμα, για αυτό εξ. άλλου έπαιρναν και τα καλύτερα κόκκαλα της αγοράς. Ακόμα και αν δεν υπήρχε η είδηση θήραμα, έπρεπε να τη δημιουργήσουν. Με μεγάλα γράμματα στις τηλεοπτικές οθόνες έφεραν την μεγάλη γυάλινη είδηση.

-Μέγα γεγονός θα συμβεί στην κεντρική λεωφόρο της Ιερουσαλήμ.

Το μήνυμα διακρινόταν για την «δημιουργική του ασάφεια» ένα ευγενές τέχνασμα για να δημιουργήσεις γέφυρες με την αυξημένη τηλεθέαση. Η ελπιδοφόρα τηλεθέαση φέρνει διαφημίσεις και οι διαφημίσεις σπρώχνουν τον κόσμο στην αγορά.

Εικονολήπτες ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολίστηκαν για το καλύτερο πλάνο στην κεντρική λεωφόρο. Πραγματική μάχη, σώμα με σώμα κάμερα με κάμερα έγινε ανάμεσα σε δυο εικονολήπτες, ποιος θα πιάσει το ψηλότερο κλαδί. Τα σπασμένα κλαδιά νεκροί μάρτυρες της τηλεοπτική μάχης.

Κάποιοι νεαροί με τα μαλλιά πιασμένα κοτσίδες και μακριά μαύρα γένια έφεραν το χαρμόσυνο νέο. Αλλά ήταν καταστροφικό για την Αγορά και τα Κανάλια.

-Ο Κύριος δεν θα έρθει από την κεντρική λεωφόρο, δεν θα χρησιμοποιήσει αλεξίσφαιρη μερσεντές. Ταπεινός αναβάτης επί όνου θα διέλθει από το χωμάτινο δρόμο της Λαϊκής Αγοράς.

-Θρασύτατοι αλήτες προσπαθούν να αλλοιώσουν το γεγονός της ελπίδας. (Ούρλιαξαν οι οθόνες.)

Ένστολοι υπάλληλοι της Πόλης τους απομάκρυνα με ξύλινα σπαθιά και πλαστικές ασπίδες.  Πληρωμένοι κλακαδόροι άρχισαν να φωνάζουν.

-Ε ε ε έρχεται , Ε έ έρχεται.

Οι αλαλαγμοί του πλήθους εξαφάνισαν τον θόρυβο από τα μικροεπεισόδια στην άκρη της λεωφόρου. Η επιβλητική μαύρη μερσεντές λες και έπεσε ουρανοκατέβατη τεράστια συμπαγή σταγόνα από το μαύρο σύννεφο, έκανε την εμφάνιση της στην άκρη της λεωφόρου. Μόνο η σημαία του κόμματος της Ελπίδας , ένα βέλος να φεύγει από ένα ταλαντευόμενο τόξο φαινόταν πάνω από το αριστερό φανάρι. Μέσα από τα μαύρα τζάμια δεν φαινόταν τίποτα. Η ψυχική αναγκαιότητα της ελπίδας ώθησε τον κόσμο σε μεγάλους αλαλαγμούς. Ο ενθουσιασμός για το τίποτα γέμισε μετά από καιρό τα τσιπουράδικα της πλατείας. Όλοι είδαν τον Κανένα. Άλλος είδε τα λαμπρά του μάτια άλλος τα δυνατά του μπράτσα, αν ήταν όλοι σκιτσογράφοι εκατομμύρια θα ήταν τα σκίτσα του Κανένα, ο αόρατος ηγέτης των τηλεοπτικών καναλιών και αόμματων πολιτών .

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Τη αγία και Μεγάλη Δευτέρα μνείαν ποιούμεθα του μακαρίου Ιωσήφ του Παγκάλου και της υπό του κυρίου καταρασθείσης και ξηρανθείσηςσυκής (Μ.Σ.)

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Ο νέος ασκός του Αιόλου με τον αέρα της αισιοδοξίας χύθηκε μέσα στην πόλη. Τα τηλεοπτικά μηνύματα για μεγάλη οικονομική ανάκαμψη, για εύκολο κέρδος , εικόνες ευζωίας φούσκωναν τα πανιά των τηλεοπτικών καναλιών και τα μυαλά των τηλεθεατών. Οι αγώνες των Ελλήνων, ο τρόπος των Κοινοτήτων ήταν πια ασυμβίβαστα με την νέα ελπίδα της ατομικής κατανάλωσης. Το αίμα τόσων αιώνων δόθηκε για μετάγγιση στην αγορά του κέρδους. Παίρνεις όλα τα προϊόντα που θέλεις σήμερα και την πρώτη δόση την πληρώνεις το επόμενο Πάσχα, προτείνουν οι πανέξυπνες διαφημίσεις. Βαθμιαία αλλά σταθερά όλοι μας ξεπουλήσαμε σε καλή τιμή την ταξική και πατριωτική μας συνείδηση. Μεγάλο αντάλλαγμα, έπαθλο το πλαστικό χρήμα. Όλοι μαζί αλλά ο καθένας χώρια, απρόσωποι, νούμερα πλαστικών πιστωτικών καρτών μαζευτήκαμε να «προσευχηθούμε» στον ναό της υπερκατανάλωσης. Ο άδειος  ασκός του Αιόλου γέμιζε με άχρηστα πλαστικά καλούδια. Νομίζαμε ότι ο ατομικός φουσκωμένος σάκος θα ξόρκιζε το κακό. Ενώ ανεξέλεγκτοι άνεμοι στροβιλίζονταν πάνω από τον ουρανό της πόλης.  Προσκυνημένοι στο ατομικό παραγέμισμα του σάκου κανείς δεν πρόσεξε στην κεντρική είσοδο του πολυκαταστήματος την ξηρανθείσα συκή. Πάνω στα ετοιμοθάνατα κλαδιά της κοράκια και νεκρόφιλα όρνεα σίγουρα για το ένστικτο τους ανάμεναν τα πρώτα πτώματα να βγαίνουν φορτωμένα υπερκαταναλωτικά δηλητήρια.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

Τη αγία και μεγάλη Τρίτη της εκ των Δέκα Παρθένων παραβολής εκ του ιερού ευαγγελίου ποιούμεθα (Μ.Σ.)

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Ως μωραί Παρθένοι καταναλώσαμε ή χύσαμε υπεροπτικά το λάδι της Παράδοσης μας , δεν είχαμε ανάγκη για καμία συνέχεια φωτός. Τώρα τα νέα μεγάλα, νέον φώτα έριχναν παντού άπλετα το φως , δεν υπήρχε καμία σκιά πουθενά , νοιώθαμε σίγουροι απελεύθεροι από την προγονική σπηλιά του Πλάτωνα. Μέσα στο καταναλωτικό φως χάσαμε την σκιά μας , το προσωπικό μας περίγραμμα, το φως έπαψε να είναι δια-μορφωτικό γεγονός  έγινε μια ισοπεδωτική ριπή λάμψης. Λαμπεροί μέσα στο υπερκαταναλωτικό φώς βυθίσαμε την ζωή μας στην ατομική κατοχύρωση. Είμαστε ανίκανοι πια να δούμε το Πρόσωπο μας μέσα από τον κυκλωτικό χορό του πανηγυριού, είναι αδύνατον πια να φανερώσουμε την Αλήθεια μας μέσα από την Κοινότητα. Όσο πιο απρόσωποι τόσο  πιο γαντζωμένοι στα ράφια της κατανάλωσης για καινούργια φτιασίδια, μια αγορασμένη μάσκα για να μην τρομάξουμε σε κάποια τυχαία συνάντηση με τον καθρέπτη του Άλλου. Μια μάσκα ίδια και απαράλλακτη για όλους. Έτσι κοιτώντας ο καθένας γύρω του να βλέπει διαρκώς το αγορασμένο είδωλο του και μόνο έτσι να νοιώθει σίγουρος. Σιγουριά της εξάρτησης που δεν οδηγεί πουθενά….

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Τη αγία και Μεγάλη Τετάρτη της αλειψάσης τον Κύριον μύρο , πόρνης γυναικός μνείαν ποιείσθαι (Μ.Σ.)

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ

Τα ψεύτικα στολίδια της υπερκαταναλωτικής ασφάλειας πότισαν το δέρμα μας και μπόλιασαν με θάνατο το αίμα μας. Τα πρώτα σημάδια στο πρόσωπο προκάλεσαν έντονο κνησμό. Όσο περνούσε το καιρός τόσο πιο έντονο και το αίσθημα της φαγούρας. Με τα νύχια βγάζαμε στρώματα λάθους τρομάξαμε όταν αγγίξαμε ξανά την σάρκα του πραγματικού μας Προσώπου. Η πραγματική χαρακιά, ο αληθινός πόνος ξυπνούσε πάλι μέσα μας τον Άνθρωπο και τον Πολίτη. Το πιο επικίνδυνο φαινόμενο ήταν οι έντονοι ψευδοκαρδιακοί πόνοι. Οι καθεστωτικοί  ψυχίατροι μίλησαν για μια επιδημική νεύρωση η οποία απειλούσε τα θεμέλια της καταναλωτικής μας κοινωνίας. Διάσημοι επιστήμονες έδωσαν και νέο ορισμό για την επικίνδυνη  αρρώστια, Ε.Τ.ΝΟ.Σ.Κ. Ήταν η ακροστιχίδα της νέας «μάστιγας», Επιστροφή Του Νού Στην Καρδία  ήταν η αναλυτική ερμηνεία που ήξεραν μόνο οι μυημένοι.

-Αυτό μας έλλειπε τώρα οι καταναλωτές να αρχίσουν να ψάχνουν την σιγουριά στην αβεβαιότητα της σχέσης, τον νόημα στην έκπληξη της καθημερινής χαράς. Που θα οδηγηθούμε κύριοι;

Αμέσως επιστρατεύθηκε το κατασταλτικό σύστημα υγείας. Έμμισθες κρατικές πόρνες ανέλαβαν με πραγματικό αλλά και εικονικό μακιγιάζ το παιγνίδι του καθησυχασμού. Η μάσκα πλέον ήταν απαραίτητη όσο ποτέ. Οποιοσδήποτε μπορούσε να θεωρεί τον εαυτό του Πρόσωπο απαγορευόταν όμως να είναι πραγματικό. Τουλάχιστον μέχρι να φτιαχτούν τα ισχυρά τείχη..

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Τέσσερα τινά εορτάζειν τον Ιερό Νιπτήρα, το Μυστικό Δείπνο , την Υπερφυά Προσευχή και την Προδοσία την Μεγάλη (Μ.Σ.)

ΠΕΜΠΤΗ ΤΩΝ ΕΓΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ

Πέμπτη ξημερώματα οι πόνοι στο μέτωπο ήταν αφόρητοι, Ό ένας μετά τον άλλο κάτω από την πίεση ενός αιματηρού  φαγουρίσματος  σκίσαμε μερικώς την ψεύτικη μάσκα. Αρχίσαμε να βλέπουμε τον Άλλο αλλά δεν τον αναγνωρίσαμε ,μόνο τις μάσκες ξέραμε μέχρι τώρα. Ο καθένας προσπαθούσε να καθαρίσει το δικό του πρόσωπο αλλά χωρίς βοήθεια αυτό ήταν αδύνατον, Μόλις καθάριζε μια μεριά αμέσως η μάσκα ειδοποιούσε με κάποιο άγνωστο τρόπο τις κρατικές πόρνες. Μόνο όταν κάποιοι  τολμηροί άρχισαν ο ένας να βοηθά το άλλο πρόλαβαν και καθάρισαν το Πρόσωπο τους, Τότε σάρκα με την σάρκα, βλέμμα με το βλέμμα ανακάλυψαν την τραγική αλήθεια. Πέμπτη ξημερώματα ανακαλύπτουμε ότι σε διεθνές μυστικό δείπνο στήθηκε το έξυπνο παιγνίδι του εγκλωβισμού για να αρπάξουν το πανάρχαιο λαδάκι του τρόπου της Κοινότητας και της συνέχειας.  Ιστορικό φως το οποίο τόσο εύκολα εμείς,  ο καθένας μας Ιούδας  του εαυτού του πούλησε για τριάντα αργύρια στο τέμενος της υπερκατανάλωσης . Κάποιοι άρχισαν να μιλούν για προδοσία και τα πράγματα έγινα ιδιαίτερα ανησυχητικά όταν κάποιος ανακάλυψε μια μικρή χαραμάδα κάπου ψηλά . Το φως τελικά ήταν έξω από το λαμπερό κελί που διαλέξαμε και μας έκλεισαν .

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ *

Τη αγία και Μεγάλη  Παρασκευή τα άγια και σωτήρια φριχτά πάθη του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν (Σ.Μ.)

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ *

Τω αγίων και Μεγάλο Σάββατο την θεόσωμον ταφήν εις άδου κάθοδον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν (Μ.Σ)

* Δυστυχώς η νεοελληνική πραγματικότητα σταματά στην Μεγάλη Πέμπτη μόνη ελπίδα για την κοινωνική και προσωπική μας ανάσταση να ανακαλύψουμε , να ξαναπιάσουμε το νήμα και το νόημα της καθημερινής μας ζωής από την αναζωογονητική δύναμη της θυσίας που τόσο εύκολα ξεχάσαμε στον προσωπικό και κοινωνικό μας βίο . Όταν ο καθένας βοηθήσει τον Άλλον να καθαρίσει το Πρόσωπο του θα βρούμε εκείνο το παλιό γνωστό μας μονοπάτι…. Το μικρό καντηλάκι του ελληνικού  κοινοτικού τρόπου θα αποδειχθεί πιο δυνατό από τον ισχυρότερο προβολέα…

Βασίλης Καπετάνιος.

Σχόλια

Exit mobile version