home design800Χ400

home design 1170Χ320

Οι Ενώσεις Τύπου είπαν στους βουλευτές τί συζητείται με την Κυβέρνηση

banner efxes anagn

Εφημερίδες λουκέτο

Τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) με εκπροσώπους κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Απριλίου.

Στην τηλεδιάσκεψη, που διήρκησε περισσότερο από 2 ώρες, τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον Περιφερειακό και Κλαδικό Τύπο και έλαβαν μέρος από την πλευρά των Ενώσεων: Από την Ε.Ι.Ε.Τ. ο πρόεδρος Αντώνης Μουντάκης και το μέλος του Δ.Σ. Νίκος Σουρλόπουλος, από τον ΣΗΠΕ ο πρόεδρος Γιώργος Κατσαΐτης και από την ΕΔΙΠΤ ο πρόεδρος Μιχάλης Σαββάκης, ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Παπαλιός και η γενική γραμματέας Πέννυ Καλύβα.

Τα κόμματα εκπροσώπησαν οι: Αναστάσιος Γαϊτάνης (εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας), Νατάσα Γκαρά (βουλευτής Έβρου και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ), Βαγγέλης Κεγκέρογλου (βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ) και Μανώλης Συντυχάκης (βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ).

Τον συντονισμό της συνάντησης είχε η εκδότρια της εφημερίδας “Εμπρός Ξάνθης” Ελένη Διαφωνίδου (ΣΗΠΕ).

Ομάδες εργασίας

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων γνωστοποίησαν στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με ομάδα εργασίας που αποτελείται από συνεργάτες του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ – αρμόδιου σε θέματα Τύπου κ. Λιβάνιου και τους προέδρους των Ενώσεων, επισημαίνοντας τους βασικούς τομείς διαβούλευσης:

1. Μακρόπνοο πρόγραμμα στήριξης του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου.

2. Εκσυγχρονισμός των σχέσεων του Περιφερειακού Τύπου με το Δημόσιο και την αγορά. Καταχωρήσεις, δημοσιεύσεις, πλαίσιο διαφάνειας στο επίπεδο της μαζικής επικοινωνίας.

3. Τα πνευματικά δικαιώματα ως ο κύριος πόρος για την εργασία, την επιχειρηματικότητα αλλά και τα δημόσια έσοδα.

4. Αποκατάσταση του φορολογικού και ασφαλιστικού των επιχειρήσεων περιφερειακού τύπου.

5. Σύσταση ενιαίου μητρώου ενημερωτικών ΜΜΕ.

6. Ίδρυση Επιμελητηρίου Τύπου

7. Η οργάνωση της μεταφοράς, διακίνησης του Τύπου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα παραπάνω θέματα αναφέρθηκαν και οι τρεις πρόεδροι των Ενώσεων, καλώντας όλες τις πλευρές να συμβάλλουν στην αναζήτηση λύσεων που θα αμβλύνουν τα πολλά προβλήματα που έπληξαν τον κλάδο του έντυπου τύπου τα τελευταία χρόνια.

Η Ε.Ι.Ε.Τ.

Μερικά από τα θέματα που έθεσε προς συζήτηση ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ Αντώνης Μουντάκης ήταν:

1. ΕΔΟΕΑΠ: Ο κ. Μουντάκης χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά άδικη την επιβολή του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων Περιφερειακού Τύπου, επισημαίνοντας ότι για τις εβδομαδιαίες εφημερίδες είναι ξεκάθαρο χαράτσι.

Κι αυτό γιατί:

-Ο ΕΔΟΕΑΠ αρνείται να ασφαλίσει ιδιοκτήτες που οι επιχειρήσεις τους απασχολούν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των εκδοτών του εβδομαδιαίου Περιφερειακού Τύπου.

-Δεν υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες περιφερειακών εφημερίδων, καθώς ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει συμβεβλημένους γιατρούς στους περισσότερους Νομούς της χώρας, άρα καλούμαστε να πληρώσουμε για υπηρεσίες που δεν θα μας παρέχονται. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξαιρεθούν οι περιφερειακές εφημερίδες από την υποχρέωση καταβολής του 2%.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. ζήτησε από όλα τα κόμματα να συμβάλλουν έτσι ώστε να δοθεί άμεση και οριστική λύση σε ένα σοβαρό θέμα που προέκυψε σε πολλές εφημερίδες οι οποίες την περίοδο Δεκέμβριος 2017 –  Δεκέμβριος 2020 κατέβαλαν τις ασφαλιστικές εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης στον ΕΦΚΑ, ενώ τώρα καλούνται να τις πληρώσουν εκ νέου ΚΑΙ στον ΕΔΟΕΑΠ. Ζήτησε λοιπόν, να γίνει συμψηφισμός σε συνεννόηση μεταξύ ΕΦΚΑ – ΕΔΟΕΑΠ, πριν δημιουργηθεί αξεπέραστο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες εφημερίδων.

Καταλήγοντας επί του θέματος του ΕΔΟΕΑΠ, ο κ. Μουντάκης κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων “όπως… υπερκομματικά ψήφισαν την επιβολή του 2% το 2017, όλα μαζί να διορθώσουν τα τραγικά για τον Περιφερειακό Τύπο λάθη που έγιναν στον Νόμο αυτό σε βάρος του κλάδου, ζητώντας την εξαίρεση των περιφερειακών εφημερίδων από το πρωτοφανές χαράτσι του 2%”.

2. ΕΛΤΑ: Ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στη διανομή των εφημερίδων μέσω των ΕΛΤΑ και να αναζητηθεί λύση επιδότησης, ανάλογη με αυτή που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 για τις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

3. Δημοσίευση Διακηρύξεων: Επίσης, ο κ. Μουντάκης επισήμανε ότι πρέπει «να δοθεί οριστικό τέλος στις συνεχείς παρατάσεις των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα (διακηρύξεις, προκηρύξεις κ.α.) στο Περιφερειακό Τύπο, με την μόνιμη διατήρηση τους, καθώς οι μικρές παρατάσεις δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στον κλάδο και παράλληλα αποτρέπουν κάθε σχεδιασμό στις επιχειρήσεις μας».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ, τόνισε ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις που κατέθεσαν από κοινού οι τρεις Ενώσεις ουσιαστικά δεν επιφέρουν κανένα δημοσιονομικό κόστος, απλά αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση και συνεχής διάλογος για την εξεύρεση λύσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην έρευνα του έγκριτου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, που ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία των Τοπικών και Περιφερειακών μέσων ενημέρωσης καθώς και η ανάγκη στήριξής τους από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Τα συνολικά αποτελέσματα έφεραν τη χώρα μας στην τρίτη -και τελευταία- κατηγορία μαζί με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Εσθονία, την Ρουμανία, την Αλβανία και την Τουρκία, όπου το κράτος δεν υποστηρίζει περιφερειακά / τοπικά μέσα ενημέρωσης με επιδοτήσεις».

Τέλος, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο θεσμικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για την δρομολόγηση όλων των θεμάτων που απασχολούν τον Περιφερειακό Τύπο.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis