home design800Χ400

home design 1170Χ320

Εκρηκτική κατάσταση στην Αρκαδία: Γονατίζουν από ασθενείς τα νοσοκομεία

banner efxes anagn

Γυναίκα το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Νοσοκομείο Άργους

Στο όριο είναι η κατάσταση στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και στα κέντρα Υγείας της Αρκαδίας, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού νοσούντων με κορωνοϊό και τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η κατάσταση στην Αρκαδία βρίσκεται σε οριακό σημείο κι αυτό, όπως σημειώνουν οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ του νομού Αρκαδίας, αποτυπώνεται στην πίεση που υφίστανται οι νοσοκομειακές μονάδες.

«Εκρηκτική» κατάσταση

Στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης ιδιαίτερα, η πληθώρα των ασθενών, αλλά και οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση «εκρηκτική», όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι γιατροί. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, όπως λένε, με πολύωρες αναμονές.

«Είναι ήδη πλήρης ο χώρος του ΤΕΠ με τα 14 κρεβάτια COVID-19 και όλη η κλινική της Ουρολογικής και διατέθηκε πρόσφατα για τον ίδιο λόγο και η παθολογική κλινική. Ακόμη χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι η πολύωρη αναμονή στην οποία υποβάλλονται πολλοί ασθενείς διαγνωσμένοι και μη με COVID-19, κάθε φορά που προσέρχονται στα επείγοντα του νοσοκομείου για εκτίμηση. Πολύωρη αναμονή που οφείλεται στην υποστελέχωση του τμήματος covid με λιγοστούς ιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό», σημειώνουν.

Χωρίς ακτινολόγους

Σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα του ακτινολογικού τμήματος που υπολειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, με μόνο τρεις ακτινολόγους γιατρούς. Σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου, τεχνολόγοι – ακτινολόγοι, μαζί με τους χειριστές ιατρικών μηχανημάτων θα έπρεπε να υπηρετούσαν 9 και 15 αντίστοιχα. Πλέον εργάζεται μόνο μία ακτινολόγος, με αποτέλεσμα -όπως καταγγέλλουν οι γιατροί- να δημιουργείται μια «εκρηκτική κατάσταση» για την λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και συνολικά των δομών ΕΣΥ του νομού:

«Είναι αδιανόητο σε ένα νοσοκομείο, με συνθήκες πανδημίας, όπου νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς με λοιμώξεις αναπνευστικού από κορονοϊό και απαιτείται καθημερινή 24ωρη λειτουργία του ακτινολογικού, αυτό ουσιαστικά να λειτουργεί πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ειδικά όταν το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει πολλές χειρουργικές ειδικότητες και είναι το μοναδικό στην περιφέρεια Πελοποννήσου με Νευροχειρουργικό τμήμα», σημειώνουν.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι είναι έωλο το επιχείρημα της διοίκησης του Νοσοκομείου Τρίπολης, αλλά και της Υγειονομικής Περιφέρειας ότι αυτή η τραγική κατάσταση οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες και πως έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες με την προκήρυξη τεσσάρων θέσεων ακτινολόγων.

«Δεν δεχόμαστε τα επιχειρήματα αυτά της διοίκησης και της Περιφέρειας. Απαιτείται να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις με έξτρα κίνητρα και να επικαιροποιηθεί επιτέλους ο ανεπαρκής οργανισμός . Δεν νοείται όταν στα άλλα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, που δεν διαθέτουν Μαγνητικό τομογράφο, να υπηρετούν 5 με 7 ακτινολόγοι και στο Παναρκαδικό να υπηρετούν μόνο τρεις τόσα χρόνια και τώρα μόνο μία. Και ο απαράδεκτος οργανισμός να προβλέπει μόνο 7 θέσεις ειδικών», αναφέρουν.

Τεράστια προβλήματα στα Κέντρα Υγείας

Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας του Νομού. Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων παρόλο που υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, δεν υπάρχει ούτε ιατρός ακτινολόγος ούτε τεχνολόγος. Επίσης, στα Κέντρα Υγείας Δημητσάνας, Μεγαλόπολης, Άστρους, Τρίπολης και Λεωνιδίου υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα όπου υπηρετούν μόνο ένας έως δύο τεχνολόγοι, με αποτέλεσμα το ακτινολογικό να λειτουργεί σε αυτά τα Κέντρα Υγείας κατά βάση μόνο τις καθημερινές και κυρίως τις πρωινές ώρες.

«Είναι λοιπόν εξόφθαλμο πως η πολιτική αυτή της υποστελέχωσης, που αφορά και την τωρινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι υπεύθυνη για την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας. Είναι αυτή που στρέφει τον λαό να ακριβοπληρώνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά και στην Αρκαδία και πανελλαδικά. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το 70 – 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται πανελλαδικώς στον ιδιωτικό τομέα, αποκάλυψη που είχε γίνει το 2019 με το «lockout» των ιδιωτικών διαγνωστικών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί στην καταγγελία τους.

Οι Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας σημειώνει ότι δεν δαπανήθηκε μέχρι σήμερα «ούτε ένα ευρώ» στην Υγεία και Πρόνοια από τις επιχορηγήσεις 19,5δις και τα δάνεια 12,5δις ευρώ, που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Τι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αρκαδίας ζητούν από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 6 ης ΥΠΕ και του Παναρκαδικού Γ.Ν.Τ. να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες:

  • Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών υγείας, χωρίς αποζημίωση.
  • Δημιουργία κλινών για νοσηλεία covid-19 εκτός Παναρκαδικού νοσοκομείου, όπως το κτίριο της πρώην πολυκλινικής πίσω από τον ΟΣΕ στην Τρίπολη.
  • Να καλυφθούν επειγόντως με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό το ακτινολογικό τμήμα του Παναρκαδκού και τα ΚΥ.
  • Να προκηρυχθούν άμεσα οι υπόλοιπες κενές θέσεις ιατρών ακτινολόγων, τεχνολόγων- ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών μηχανημάτων που προβλέπονται στον οργανισμό του Παναρκαδικού.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis