home design800Χ400

home design 1170Χ320

Νικήθηκε από τον κορωνοϊό ο Τριπολιτσιώτης αρχιτέκτονας και ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης

banner efxes anagn

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Πέμπτη 15 Απριλίου ο Τριπολιτσιώτης αρχιτέκτονας, γλύπτης και ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης, σε ηλικία 76 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ 4 του Νοσοκομείου «Σωτηρία», στην Αθήνα, με κορωνοϊό.

Υπήρξε αντιπρσωπευτικός πρεσβευτής του πολιτισμού και της τέχνης της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Ταλαγάνης

Είχε γεννηθεί το 1945 στην Τρίπολη της Αρκαδίας όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Έπειτα, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1964, οπότε και έφυγε στο εξωτερικό. Σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε δίπλωμα και Master αρχιτεκτονικής. Επίσης έλαβε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν. Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Το 1970 επίσης διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για το σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μια μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.

Το 1971 άρχισε επίσης να ζωγραφίζει. Η πρώτη του έκθεση ζωγραφικής ήταν στο στο salon d’automne του Grand Palais des Champs Élysées στο Παρίσι το 1973. Η δουλειά αυτή ήταν εμπνευσμένη από τον Γιώργο Σεφέρη. Συνεργάστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου. Επίσης πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα του το 1974 στο Foyer Royal de l’ Odéon. Τον Αύγουστο του 1974 γύρισε (από τη Γαλλία και την Ιταλία) στην Ελλάδα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Επίσης, άρχισε να εκθέτει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα. Το 1987 εκθέτει τα έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο.

Το 1998 ως Αντιδημαρχος Πολιτισμου της αγαπημένης του γενέτειρας προσέφερε τεράστιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. Ο Δημήτρης Ταλαγάνης έχει φιλοτεχνήσει το αναμνηστικό μετάλλιο της συνάντησης Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το μετάλλιο του «Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών».

Το 1997 η Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» του ανέθεσε την υλοποίηση του Άλσους των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης, φιλοτεχνεί τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης. Την περίοδο 2000-2004 προγραμματίζει παγκόσμια περιοδεία της έκθεσης «Έρως-Άθλος-Ήρως», στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Αθήνα 2004.

Έχει φιλοτεχνήσει:

  • το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ
  • την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
  • το μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
  • τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το δίσκο της εκεχειρίας.
  • Επίσης έχει σχεδιάσει το Άλσος των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis