Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021
Home design
ΑρχικήΤαξίδιαΤο χωριό της Μεσσηνίας με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δείτε...

Το χωριό της Μεσσηνίας με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δείτε ποιο είναι…

Το Προσήλιο (παλιά Λιασίνοβα) είναι ημιορεινό χωριό της Μάνης με θέα προς την Καρδαμύλη και τον Μεσσηνιακό κόλπο (Βίντεο).

Σχετικά

Περισσότερα

Το Προσήλιο είναι ημιορεινός οικισμός στο νομό Μεσσηνίας σε υψόμετρο 360 μέτρα. Το χωριό που θεωρείται αυτό με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκεται 30 χλμ. νότια της Καλαμάτας, ενώ μαζί με τον οικισμό Κάλυβες αποτελούσε Κοινότητα και τώρα Δημοτικό Διαμέρισμα στο δήμο Λεύκτρου. Είναι το πιο ηλιόλουστο χωριό στην ηπειρωτική Ελλαδα, αμφιθεατρικά κτισμένο στη πλαγιά λόφου με θέα προς την Καρδαμύλη και τον Μεσσηνιακό κόλπο.

Όπως πολλά χωριά στη Μάνη γύρω στη δεκαετία του ’60, το Προσήλιο απέκτησε την ονομασία του το 1956, χάνοντας τη Σλάβικης προέλευσης ονομασία Λιασίνοβα.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου κατέχει περίοπτη θέση στο χωριό, και κτίστηκε πάνω σε παλαιότερη ερειπωμένη εκκλησία, τον Άη Δημήτρη. Το καμπαναριό του χρονολογείται γύρω στα 1803 ενώ το υπόλοιπο τμήμα του ναού είναι μεταγενέστερο χρονολογούμενο γύρω στα 1830.

Ο Πύργος του Πατριαρχέα στη κεντρική πλατεία του Προσηλίου εντάσσεται στη γνωστή παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μάνης. Με περίπου τετράγωνη κάτοψη, είναι ένα κτίσμα μεγάλου ύψους κατασκευασμένο από τοπικούς λίθους σε τρία ή τέσσερα διαφορετικά επίπεδα. Ο αμυντικός κυρίως χαρακτήρας του πύργου και τα παράθυρά του προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με την ταραγμένη ιστορικά περιοχή και τους μακρόχρονους αγώνες της.

Με βάση τη στατιστική υπηρεσία για την απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας του 2001, το Προσήλιο μετρούσε 183 κατοίκους. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί τις Καλύβες συναποτελούν τη Τοπική Κοινότητα Προσηλίου που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Λεύκτρου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 ο πληθυσμός του είναι 147 κάτοικοι.

Βίντεο: nikos.tsiak

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ριβιέρα
Home design

Πρόσφατα σχόλια