home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΜεσσηνίαΤαξίδιαFeatured

Αυτό είναι το χωριό της Μάνης με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην ηπειρωτική Ελλάδα

Είναι το πιο ηλιόλουστο χωριό της χώρας, αμφιθεατρικά κτισμένο στη πλαγιά λόφου με θέα προς την Καρδαμύλη και τον Μεσσηνιακό κόλπο

Το Προσήλιο είναι ημιορεινός οικισμός της Δυτικής Μάνης, στη Μεσσηνία, σε υψόμετρο 360 μέτρα. Το χωριό που θεωρείται αυτό με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκεται 30 χλμ. νότια της Καλαμάτας, ενώ μαζί με τον οικισμό Κάλυβες αποτελούσε Κοινότητα και τώρα Δημοτικό Διαμέρισμα στο δήμο Λεύκτρου. Είναι το πιο ηλιόλουστο χωριό στην ηπειρωτική Ελλάδα, αμφιθεατρικά κτισμένο στη πλαγιά λόφου με θέα προς την Καρδαμύλη και τον Μεσσηνιακό κόλπο.

Όπως πολλά χωριά στη Μάνη γύρω στη δεκαετία του ’60, το Προσήλιο απέκτησε την ονομασία του το 1956, χάνοντας τη Σλάβικης προέλευσης ονομασία Λιασίνοβα.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου κατέχει περίοπτη θέση στο χωριό, και κτίστηκε πάνω σε παλαιότερη ερειπωμένη εκκλησία, τον Άη Δημήτρη. Το καμπαναριό του χρονολογείται γύρω στα 1803 ενώ το υπόλοιπο τμήμα του ναού είναι μεταγενέστερο χρονολογούμενο γύρω στα 1830.

Ο Πύργος του Πατριαρχέα στη κεντρική πλατεία του Προσηλίου εντάσσεται στη γνωστή παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μάνης. Με περίπου τετράγωνη κάτοψη, είναι ένα κτίσμα μεγάλου ύψους κατασκευασμένο από τοπικούς λίθους σε τρία ή τέσσερα διαφορετικά επίπεδα. Ο αμυντικός κυρίως χαρακτήρας του πύργου και τα παράθυρά του προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με την ταραγμένη ιστορικά περιοχή και τους μακρόχρονους αγώνες της.

Με βάση τη στατιστική υπηρεσία για την απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας του 2001, το Προσήλιο μετρούσε 183 κατοίκους. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί τις Καλύβες συναποτελούν τη Τοπική Κοινότητα Προσηλίου που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Λεύκτρου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 ο πληθυσμός του είναι 147 κάτοικοι.

Βίντεο: nikos.tsiak

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button