home design 800x400
home design 1170Χ320

Άγνωστη Αργολίδα: Ανοιξιάτικη στάση δροσιάς στον πανέμορφο Ράδο

Η φύση γύρω από τον πανέμορφο ποταμό οργιάζει και δίνει την ευκαιρία στον ταξιδιώτη δει από κοντά νεροχελώνες, νερόφιδα και γυρίνους.
Ποταμός Ράδος

Αν βρεθείτε σε κάποια από τις παραλιακές πόλεις της Αργολίδας, όπως το Πόρτο Χέλι, σίγουρα αξίζει τον κόπο να κάνετε μια εκδρομή μέχρι το όρος Αυγό και έναν άγνωστο φυσικό παράδεισο, την κοιλάδα του ποταμού Ράδου, που είναι γνωστός και ως χείμαρρος Σέλλας, μέσα από το δάσος και τον χωματόδρομο, μακριά από τον πολιτισμό. Αντίστροφα μπορείτε να ανεβείτε και από τα Ίρια.

Πρόκειται για τον κύριο χείμαρρο της κεντρικής Αργολίδας μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων δυτικά του οικισμού Τραχειάς Επιδαύρου που διασχίζει το φαράγγι του Μπεντενιού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, αρκετές χρονιές δε έως τον μήνα Ιούνιο και εκβάλλει στον Αργολικό Κόλπο στην πεδιάδα των Ιρίων.

Η κοίτη του χειμάρρου αρχίζει από την περιοχή του θεάτρου της Επιδαύρου στο αρχαίο Κυνόρτιο όρος και από το χωριό Αδάμιο συγκεντρώνει τα νερά του οροπεδίου της Τραχειάς, ενισχύεται από τα ρέματα που κατηφορίζουν από τα χωριά Άνω Φανάρι και Ράδο, διασχίζει το φαράγγι του Αυγού και εκβάλλει στην παραλία των Ιρίων, καθιστώντας εύφορη την πεδιάδα του κάτω ρου του. Στα περίπου 32 χιλιόμετρα της διαδρομής του δέχεται νερά από τα όρη Κυνόρτιο (Χαράνι) και Κορυφαίο από το Βορρά, Ορθολίθιο από ανατολικά και Αυγό από νότια.

Ποταμός Ράδος Ερμιονίδα (9)

Στη θέση Διπόταμο (ή Ποταμιά) στο χείμαρρο συμβάλλουν δύο μεγάλα ρέματα που πηγάζουν από το όρος Δίδυμο την περιοχή της Πελεής και το Μεγαλοβούνι στην Τραχειά.

Στις βορεινές πλαγιές του όρους Αυγό, πάνω από την κοιλάδα των Ιρίων, με θέα την χαραδρα του ποταμού Ράδου, βρίσκεται η Μονή Αυγού, ένα στολίδι σφηνωμένο στο βράχο.

Η διαδρομή

Μετά τα Άνω Καρνεζέϊκα, ο επισκέπτης ακολουθεί τον δρόµο δεξιά προς το ρέµα, για να βρεθεί σε λίγα λεπτά στο πανέµορφο φαράγγι του Ράδου. Η χωµάτινη διαδροµή 10 χιλιομέτρων περνά από χαµηλή βλάστηση και ελαιόδεντρα, τα οποία διαδέχεται πυκνό πευκοδάσος.

Ο δρόμος που ξεκινά περίπου από το χωριό Πελεή, που βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο Λυγουριού – Κρανιδίου δεν είναι άσχημος για κανονικό αυτοκίνητο, αλλά με τζιπ είναι ακόμη καλύτερα, καθώς πέτρες υπάρχουν σε όλο το μήκος του.

Ποταμός Ράδος Ερμιονίδα (8)

Στάση δροσιάς στο Ράδο

Εικόνες μοναδικής και ξεχωριστής ομορφιάς θα απολαύσουν στον ποταμό Ράδο, κάτω από την Μονή Αυγού, όσοι αποφασίσουν να κάνουν μια στάση στους καταρράκτες του.

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να περπατήσουν στα βράχια του πανέμορφου ποταμιού της Αργολίδας αλλά και να κολυμπήσουν στα νερά του. Η φύση οργιάζει και δίνει την ευκαιρία στον ταξιδιώτη δει από κοντά νεροχελώνεςνερόφιδα και γυρίνους.

Λίγο πριν τη διάβαση του ποταμού, ο επισκέπτης βλέπει τη Μονή Αυγού να είναι χτισμένη σε ένα τεράστιο κάθετο βράχο, κυριολεκτικά σαν αετοφωλιά. Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο το Μυροβλύτη.

Ποταμός Ράδος Ερμιονίδα (2)
Ποταμός Ράδος Ερμιονίδα (3)
Ποταμός Ράδος Ερμιονίδα (4)
Ποταμός Ράδος Ερμιονίδα (5)
Ποταμός Ράδος Ερμιονίδα (6)
Ποταμός Ράδος Ερμιονίδα (7)

Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζόπουλος

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis