home design 800x400

Κορινθία: Ελπίδες για τον χαρακτηρισμό της ελιάς Μανάκι ως Π.Ο.Π.

Αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες των ελαιοκαλλιεργητών στην Κορινθία για το χαρακτηρισμό της ελιάς Μανάκι ως Π.Ο.Π., μετά από σχετικές ανακοινώσεις του Κορίνθιου υφυπουργού Ανάπτυξης Χρίστου Δήμα.

Η κατοχύρωση της ποικιλίας Μανάκι ως προϊόντος Π.Ο.Π. αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των καλλιεργητών ελιάς στην Κορινθία, μιας και η ποικιλία αυτή είναι κατεξοχήν κορινθιακή με ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται στην υφή, τη γεύση και το άρωμα του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανέφερε στο twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας: «Η ποικιλία ελιάς Μανάκι είναι μια παραδοσιακή-διαχρονική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Χαρουτουνιάν εξετάζουμε το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού της ως προϊόν Π.Ο.Π. προς όφελος των καλλιεργητών».

Η ποικιλία μανάκι ωριμάζει με αργούς ρυθμούς και η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή της είναι από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου. Ο καρπός της έχει μεσαίες διαστάσεις με οβάλ σχήμα. Το βάρος της ποικίλει από 2.2 έως 2.9 γραμμάρια. Αυτό που χαρακτηρίζει το δέντρο Μανάκι είναι ότι αντέχει σε υψηλό υψόμετρο, όπου άλλες ποικιλίες εκτός από την Αθηνολιά δε μπορούν να αποδώσουν. Είναι ανθεκτική στο κρύο και στους ισχυρούς ανέμους. Συναντάται και με τα ονόματα Μανάκι, Κορινθιακή, Γλυκομανάκι, Γλυκομανακολιά.

Τι σημαίνει Π.Ο.Π.

Ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητα του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον. Το καθεστώς για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992 με τον κανονισμό 2081/92.

Σχόλια

Exit mobile version