home design

Άργος: Το όραμα του Κολιαλέξη γίνεται πράξη μετά και την εκποίηση των ακινήτων της περιουσίας του

Ολοκληρώθηκε η εκποίηση των ακινήτων της περιουσίας Παναγιώτη Κολιαλέξη, όπως ενημέρωσε σήμερα ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος.

Πλέον ο Δήμος προχωρά ταχύτατα για την υλοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου στο Άργος, στα πρότυπα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως επιθυμούσε ο διαθέτης.

Η δικαστική απόφαση που προβλέπει πενταετή παράταση για την υλοποίηση της διαθήκης Κολιαλέξη άνοιξε το δρόμο αρχικά για την εκποίηση της περιουσίας του και στη συνέχεια για την υλοποίηση του έργου, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής του το 2023.

Το κόστος του έργου για να γίνει σύμφωνα με τις επιθυμίες του διαθέτη, υπολογίζεται στα 2-3 εκατομμύρια ευρώ, και η χωρητικότητα θα είναι περίπου 600 ατόμων.

Ο χώρος που θα πρέπει να μοιάζει με την αντίστοιχη Λυρική Σκηνή της Αθήνας, θα κατασκευαστεί δίπλα στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος».

Το ιστορικό

Αν και η θέληση του μακαρίτη ήταν σαφής για το κεντρικό σημείο που θα έπρεπε να γίνει ο πολυχώρος, όπως θα λέγαμε σήμερα, που θα ανεγείρετο σε κεντρικό σημείο στο Άργος, η τότε δημοτική Αρχή του Ν. Κολιγλιάτη ως εκτελεστής της διαθήκης, επέλεξε ένα απόμερο σημείο, 2,5 στρεμμάτων περίπου το έτος 2000 από την οικογένεια Μπόμπου στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου, στο ύψος του πρώην μεταξουργείου, αντί του ποσού των 200 εκατομμυρίων δρχ. προκειμένου να κατασκευαστεί το κτήριο. Το ποσό αυτό καλύφθηκε με δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ τα έξοδα της ανασκαφής καλύφθηκαν, σύμφωνα με τα όσα είχαν υποθεί στα τότε δημοτικά συμβούλια με χρήματα από την κληρονομιά. Ο Δήμος Άργους, ως εκτελεστής της διαθήκης, αγόρασε για την ανέγερση του Κολιαλέξιο οικόπεδο

Όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκαν αρχαία και μάλιστα η ανατολική είσοδος των τειχών του Άργους που οδηγούσε προς Τίρυνθα και κοντά στην οποία βρισκόταν το γυμνάσιο του Κυλάραβη.

Σύμφωνα με τον διαθέτη, αφού εξασφαλιζόταν ένα πολύ μικρό μερίδιο από την περιουσία του για τις πρώην οικιακές του βοηθούς, ορίζει ότι επιθυμεί το υπό ανέγερση κτίριο να είναι τριώροφο νεοκλασικό που να μοιάζει με το κτήριο της Λυρικής Σκηνής εξωτερικά και να διαθέτει αίθουσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις (θέατρο, συναυλίες, διαλέξεις, προβολές), βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και πινακοθήκη και τέλος – στον 3ο όροφο – ξενώνα για τη φιλοξενία επίσημων επισκεπτών της πόλης.

Σε περίπτωση που δεν ξεκινούσαν σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά το άνοιγμα της διαθήκης του οι εργασίες για τον πολυχώρο, τα χρήματα θα πήγαιναν στον Σύλλογο Αργείων ο Δαναός.

Ο Παναγιώτης Κολιαλέξης

Ο Παναγιώτης Κολιαλέξης ήταν ιός του Ιωάννη και της Μαρίκας Κολιαλέξη. Γεννήθηκε στο Άργος και ήταν τραπεζικός υπάλληλος στην Τράπεζα Ελλάδος στην Αθήνα. Ήταν άγαμος.

Το 1991 συνέταξε τη διαθήκη του, η οποία δημοσιεύτηκε τρεις μήνες μετά το θάνατό του από το Πρωτοδικείο της Αθήνας κατά τη συνεδρίαση της 24- 10-1997, όπως ο νόμος ορίζει. Με τη διαθήκη του κληροδοτεί όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία του στην ιδιαίτερή του πατρίδα το Άργος για την ανέγερση κτιρίου «στη μνήμη Μαρίκας Ι. Κολιαλέξη και Νικολ. Ανδρ. Παπαδημητρίου», γιατρού. Τα περιουσιακά στοιχεία του δωρητή είναι αρκετά διαμερίσματα στην Αθήνα, οικόπεδα, καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές και όλη του η οικοσκευή, όπως αναφέρεται στην Αργολική Βιβλιοθήκη.

Πέθανε στο σπίτι του (Κων/νου Παλαιολόγου 41, Ν. Ερυθραία) στις 15 Ιουλίου 1997 και ενταφιάστηκε στο Α΄ νεκροταφείο.

Τι θα γίνει σήμερα

Μετά την μη επιχειρηματική ανταπόκριση για το αρχαιολογικό πάρκο και τα προβλήματα τα οποία θα προκύψουν αν η αδειοδότηση του τελεφερίκ ήθελε ευοδωθεί, ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος στράφηκε προς ένα θέμα που για πολλούς ήταν χαμένο, την ολοκλήρωση της επιθυμίας του Παναγιώτη Κολιαλέξη στο να αποκτήσει το Άργος έναν πνευματικό χώρο, όπως τον περιγράψαμε πιο πάνω.

Ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών εξήρε για ακόμα μία φορά τη δουλειά του δικηγόρου κ. Μπακόπουλου, ο οποίος αγωνίστηκε 6 χρόνια ώστε να μπορεί να εκποιηθεί η περιουσία του Διαθέτη. Ο «δαιδαλώδης αγώνας» έφερε αποτελέσματα.

Ήδη οι συζητήσεις με την Εφορεία Αρχαιοτήτων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και το κτήριο αναμένεται να ανεγερθεί στον ακάλυπτο χώρο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του «Μέγας Αλέξανδρος». Η έφορος αρχαιοτήτων κα. Παπαδημητρίου έχει συμφωνήσει να διατηρηθεί ακάλυπτο μόνο ένα μέρος των τειχών του αρχαίου Άργους, απ όσα έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη στο πρώην οικόπεδο Μπόμπου.

600 θεατές, τους διπλάσιους απ’ ότι η αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος», θα φιλοξενεί το υπό κατασκευή κτήριο, στην πλατεία και στα μπαλκόνια του.

Πέρα από την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να δράσει πλέον ο δήμος Άργους – Μυκηνών για την κατασκευή ενός τέτοιου κοσμήματος, στο μέτρο του δυνατού, ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών οφείλει να αναζητήσει το τι έγιναν τα έργα τέχνης και ποιοι φέρνουν την ευθύνη που τα στερείται η πόλη καθώς και αν σπαταλήθηκαν χρήματα και από ποιους. Οι Αργείοι δεν είναι διατεθειμένοι να αρκεστούν σε ένα αόριστο «χάθηκαν».

Οι δηλώσεις Καμπόσου:

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη σημερινή συνέντευξη του δημάρχου Άργους – Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο θέμα της ανέγερσης του Κολιαλέξιου Πολιτιστικού Κέντρου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version