home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Σχολεία: Τα μέτρα για το άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου – Πού στην Πελοπόννησο δεν ανοίγουν τα λύκεια

Σχολείο Ναύπλιο

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στις «κίτρινες» και «κόκκινες» περιοχές στη χώρα, ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όλοι οι νομοί είναι στο κίτρινο, με εξαίρεση το Δήμο Σπάρτης όπου το σκληρό lockdown παρατάθηκε. Αυτό σημαίνει ότι Γυμνάσια και Λύκεια ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου όπως είχε προγραμματιστεί.

Στο Δήμο Σπάρτης θα ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Κίτρινες και κόκκινες περιοχές

 

Οι κανόνες που θα ισχύσουν για τα σχολεία είναι οι ίδιοι, δηλαδή μάσκες σε όλους τους χώρους, αποστάσεις στα διαλείμματα, αντισηπτικά και χωρίς εξωσχολικούς μέσα στο σχολικό χώρο.

Τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών θα συνεχίσουν με την τηλεκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα. 

Τα μέτρα στα σχολεία

Οι μαθητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα επιστρέψουν, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, τα οποία είναι τα εξής: 

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών,
  • σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Τεστ κορωνοϊού σε καθηγητές και μαθητές

Με την επαναλειτουργία σχολικών μονάδων καλούνται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές άνω των 16 ετών να συμβάλουν στην προσπάθειας για την παρακολούθηση της διασποράς του κορωνοϊού και την εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας» στο σχολικό περιβάλλον.

Ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τα τεστ κορωνοϊού που πραγματοποιούνται καθημερινά στη χώρα. Σήμερα πραγματοποιούνται πάνω από 20.000 τεστ καθημερινά από το δημόσιο σύστημα υγείας σε άτομα που κατά κανόνα έχουν ιστορικό που αυξάνει την πιθανότητά τους να έχουν εκτεθεί στον ιό. Στόχος είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά και στην εθνική στρατηγική να συμπεριληφθεί η παρακολούθηση ασυμπτωματικών εθελοντών, μεταξύ των οποίων και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σημειώνεται ότι η επιλογή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητών άνω των 16 ετών γίνεται με βάση σειρά προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθεσίμων τεστ.

Η συμμετοχή στην προσπάθεια βοηθά τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς. Για τη συμμετοχή χρειάζεται η συμπλήρωση της «φόρμας αίτησης δωρεάν ελέγχου για COVID19» εδώ.

Για όσους αιτηθούν να κάνουν έλεγχο για COVID-19 ισχύει αυστηρά χρονική προτεραιότητα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2. 

Μεταφορά διαγωνισμάτων στο Β’ τετράμηνο

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α’ τετραμήνου στο Β’ τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην εγκύκλιο, που υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, «εάν για λόγους αντικειμενικούς, δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο η ωριαία γραπτή δοκιμασία, αυτή μεταφέρεται στο δεύτερο τετράμηνο». 

Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis