home design

Μοναδικό οδοιπορικό: Πώς ζούσαν στη Στεμνίτσα του 1930 (Βίντεο)

Ένα μοναδικό οδοιπορικό σε Στεμνίτσα, Μονή Προδρόμου, Μονή Φιλοσόφου, ποταμό Λούσιο και Αρχαία Γόρτυνα σε μία κινηματογραφική εκτέλεση του ΕΜ. Μ. ΤΖΑΝΕΤΗ, του 1930.

Το υλικό παραχώρησε, ο Ιωάννης Π. Λαγός στον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Στεμνιτσιωτών «Ο Υψούντας».

 

Η Στεμνίτσα

Πραγματικά σου κόβεται η ανάσα όταν πρωτοδείς το χωριό να αιωρείται πανέμορφο, πάνω στα απότομα υψώματα του φαραγγιού. Χτισμένη στο Μαίναλο, από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας στα 1080 υψόμετρο ανάμεσα σε τέσσερις ρεματιές βάση της φημισμένης αμυντικής της αρχιτεκτονικής.

Κεφαλοχώρι με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, εκπληκτική θέα, με γραφικά πέτρινα σοκάκια είναι ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985. Το όνομά της προέρχεται από το σλάβικο τοπωνύμιο, που σημαίνει κλειστό και δασωμένο μέρος. Το επίσημο όνομά της είναι Υψούς, κόρη του Υψούντα, ένα από τα 50 παιδιά του Αρκάδα, γαία όλων των Θεών και μυθικών ηρώων του κόσμου.

Λες και σταμάτησε ο χρόνος, στην Στεμνίτσα – την πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας – με την υψηλού επιπέδου τουριστική υποδομή που συνυπάρχει αρμονικά με το παραδοσιακό στυλ της περιοχής, με τα γραφικά φιδίσια καλντερίμια της, τα αρχοντικά της, τις παλιές εκκλησίες της από τον 14ο και 15ο αιώνα.

Κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985, αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση άλλα κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πέτρινα πυργοειδή αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές της εκκλησιές, τα παραδοσιακά της καταστήματα και όλα αυτά πνιγμένα μέσα στο πράσινο και στην γαλήνη. Ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν την ησυχία και ρομαντικές βόλτες σε μικρογειτονιές με μοναδικά λιθόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα από σπίτια και αυλές, βρύσες και σκιερούς Θόλους (οι καμάρες στα ισόγεια των σπιτιών, που θυμίζουν τα βυζαντινά “διαβατικά”).

Η Στεμνίτσα αποτελεί ορμητήριο για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την περιοχή της Γορτυνίας ή να κάνουν σπορ στον Λούσιο. Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο -βρίσκεται απέναντι από σχολή Αργυροχρυσοχοϊας- τη γειτονιά του Κάστρου με τα γραφικά σπιτάκια της (οικία Ροϊλού) και το πυργόσπιτο του Μπουρνάζου -με 250 χρόνια ζωής- στη γειτονιά της Αγίας Παρασκευής, το φαράγγι του Λούσιου, τα μοναστήρια του Προδρόμου και της Ζωοδόχου Πηγής και το ελατόδασος του Μαίναλου. Απολαύστε την θέα από το Ηρώο. Απέναντι, το Λύκαιον Όρος, αριστερά στο βάθος ο Ταύγετος και δεξιά το Ιόνιο Πέλαγος -ναι και αυτό φαίνεται από την Στεμνίτσα!!!!

Για την διαμονή σας έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, resort και πετρόκτιστους ξενώνες.

Στην κεντρική πλατεία που σφύζει από ζωή λειτουργούν όμορφα ταβερνάκια με παραδοσιακή κουζίνα και καλό κρασί, καφέ και ζαχαροπλαστεία. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε σπιτικά ζυμαρικά, γλυκά όπως πούρα, κουραμπιέδες και δίπλες, αλλά και εκπληκτικά ασημικά – χρυσαφικά από τους ντόπιους τεχνίτες. 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version