Home Design Black Friday
ΤαξίδιαΑρχείο

Η γενέτειρα του Κολοκοτρώνη στη Μεσσηνία και ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Στεφάνου (Βίντεο)

Κοντά στο χωριό Βασιλικό Μεσσηνίας βρίσκεται η τοποθεσία Ραμμοβούνι. Εκεί, κάτω από ένα δέντρο, γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια.

Σήμερα στο σημείο αυτό υπάρχει μνημείο προς τιμή του «Γέρου του Μωριά» ενώ σε κοντινή απόσταση σώζεται ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Στεφάνου.

Ο Γέρος του Μωριά

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά». Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1770 στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας (μικρός οικισμός κατά την Τουρκοκρατία).

Ο ίδιος αναφέρει: «Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο».

Ήταν γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, που εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές. Το 1780, ήταν 10 ετών, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους, ένα γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του. Στα 17 του έγινε οπλαρχηγός του Λεονταρίου και στα 20 του νυμφεύτηκε την κόρη του τοπικού προεστού Αικατερίνη Καρούσου. Το 1806, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών από τους κατακτητές, κατόρθωσε να διασωθεί και να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό κι έφθασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στις αρχές του 1821 αποβιβάστηκε στη Μάνη για να λάβει μέρος στον επικείμενο Αγώνα.

Ο ναός του Αγίου Στεφάνου

Ο ναός του Αγίου Στεφάνου, βρίσκεται στο Ραμοβούνι. Αρχικά ήταν μονόκλιτος ξυλεπίστεγος, με εσωτερικές διαστάσεις 2,67×5,35 μέτρα. Από τον κεραμοσκεπή διάκοσμο του μνημείου δεν σώθηκε τίποτε άλλο ,εκτός από 2 μικρά τμήματα οδοντωτών ταινιών.

Το κτίριο του ναού έχει υποστεί 4 οικοδομικές παρεμβάσεις. Οι 2 πρώτες ανάγονται στην εποχή του Ανδρόνικου Παλαιολόγου Η Τρίτη οικοδομική φάση είναι στην περίοδο της τουρκοκρατίας ή στους χρόνους της επανάστασης. Η τέταρτη και τελευταία φάση παρέμβασης στο κτίριο του ναού, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το 1986.

Σήμερα υπάρχουν μια ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική, η επικάλυψη της στέγης έγινε με παλιά χειροποίητα κεραμίδια, που μοιάζουν με τα κεραμίδια του καθολικού του Βουλκάνου. Ο ναός χρονολογείται στον 10ο -11ο αιώνα.

Το μνημείο

Στο σημείο όπου γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπάρχει ανδριάντας προς τιμή του.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο της ομάδας Walking in Hellas, πως είναι σήμερα ο περιβάλλων χώρος τον οποίο μπορεί να επισκεφθεί ο καθένας, να πάρει μία γεύση από ιστορία και να περάσει μερικές ξέγνοιαστες στιγμές μέσα στη φύση, καθώς υπάρχουν γωνιές όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάτσει να ξαποστάσει κάνοντας ακόμα και πικ νικ.

 

Η πρόσβαση είναι εύκολη και ο δρόμος καινούργιος και σε άριστη κατάσταση.

Ακολουθήστε το www.anagnostis.org στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο www.anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button