Home design
home design 800x400

Αργολίδα: Συνωστισμός έξω από εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανείων

Εορτασμός των Θεοφανείων στον Άη Γιάννη

Φαινόμενα συνωστισμού παρά τα όσα είχε προτρέψει χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρατηρήθηκαν και σε εκκλησίες της Αργολίδας κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το πρωί από τον Ιερό Ναό του Άγιου Ιωάννου (Τίμιου Προδρόμου) στο Άργος.

Άη Γιάννης Άργος Θεοφάνια 2021

 

Δυστυχώς η εκκλησία φαίνεται πως σε κάποιες λίγες περιπτώσεις δεν πειθάρχησε στους νόμους. Σε ορισμένες εκκλησίες γινόταν το αδιαχώρητο, με πολλούς πιστούς να περιμένουν απ’ έξω. Ο Θεός να βάλει το χέρι του ώστε ο αγιασμός που πήραν μέσα στον συνωστισμό να μην μετατραπεί σε check in για την πανδημία.

Οι είκονες από τον Αη Γιάννη στο Άργος είναι χαρακτηριστικές αλλά δεν είναι οι μόνες. Αντίστοιχες εικόνες αντίκρισε κανείς σήμερα σε πολλές εκκλησίες, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά κυρίως της πιο δύσπιστης επαρχίας, με την αστυνομία να έχει διακριτική παρουσία ή και καθόλου.

Άη Γιάννης Άργος Θεοφάνια 2021

 

Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήταν να τηρηθούν τα ίδια μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα. Έως 25 πιστοί σε κάθε ναό και έως 50 στις μητροπόλεις, με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Να σημειωθεί πως για τη σημερινή μέρα οι λειτουργίες κανονικά θα έπρεπε να γίνουν χωρίς πιστούς, όπως προέβλεπε το νέο σκληρό lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση. Όμως το αντάρτικο των ιερωμένων άνοιξε τις εκκλησίες για τον κόσμο, με τα προβλεπόμενα να τηρούνται κατά περίσταση. 

Βάσει νόμου οι ιερείς που άνοιξαν τους ναούς για το ποίμνιο θα έπρεπε να εισπράξουν το πρόστιμο των 1.500 ευρώ, και οι πιστοί που προσήλθαν σε αυτούς για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία, 300 ευρώ.

Άη Γιάννης Άργος Θεοφάνια 2021

 

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φάνηκε προς στιγμή να κατευνάζει τα πνεύματα και υπήρξαν και από τις δύο πλευρές υποσχέσεις αφενός για τήρηση των μέτρων, αφετέρου για ήπια αστυνόμευση, ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα.

Ωστόσο αυτά δεν απεφεύχθησαν, καθώς στον Άγιο Νικόλαο Αλυκής Αιγίου, ο πρώην μητροπολίτης Αμβρόσιος έκανε κανονικά Αγιασμό Υδάτων στη θάλασσα με κόσμο, παρά την απαγόρευση, με αποτέλεσμα να πέσουν βαριές «καμπάνες» και να παρέμβει εισαγγελέας.

Οι επιδημιολόγοι φοβούνται νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού μετά και τα γεγονότα των Θεοφανείων και εν όψει του ανοίγματος των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων που είναι προγραμματισμένος να αρχίσει στις 20 Ιανουαρίου, είναι άγνωστο αν θα προχωρήσει με τους ρυθμούς που πρέπει ώστε να προλάβει να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis