home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ανακάλυψε την κοιλάδα του ποταμού Ράδου, τον άγνωστο φυσικό παράδεισο στην Αργολίδα

Όσοι επιθυμούν μια αλλαγή ρυθμού, να έρθουν σε επαφή με τη φύση, αλλά και με την ελληνική παράδοση και ιστορία, τότε πρέπει να συμπεριλάβουν αυτή την περιοχή στις δραστηριότητές τους
Κοιλάδα ποταμού Ράδου

Αν βρεθείτε σε κάποια από τις παραλιακές πόλεις της Αργολίδας, όπως το Πορτοχέλι, σίγουρα αξίζει τον κόπο να κάνετε μια εκδρομή μέχρι το όρος Αυγό και έναν άγνωστο φυσικό παράδεισο, την κοιλάδα του ποταμού Ράδου, που είναι γνωστός και ως χείμαρρος Σέλλας, μέσα από το δάσος και τον χωματόδρομο, μακριά από τον πολιτισμό.

Πρόκειται για τον κύριο χείμαρρο της κεντρικής Αργολίδας μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων δυτικά του οικισμού Τραχειάς Επιδαύρου που διασχίζει το φαράγγι του Μπεντενιού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, αρκετές χρονιές δε έως τον μήνα Ιούνιο και εκβάλλει στον Αργολικό Κόλπο στην πεδιάδα των Ιρίων.

Έχει συλλεκτική λεκάνη ομβρίων το οροπέδιο της Τραχειάς και όλο τον περιβάλλοντα σε αυτήν ορεινό όγκο, πηγάζει από το όρος Ορθολίθι και τον οικισμό Χώρα (Χώριζα), πολύ κοντά στους οικισμούς Ράδο και Καρατζά καθώς και από το ακατοίκητο πιά χωριό Μπεντένι (από το “Beden”, ουσιαστικό της Τουρκικής και σημαίνει «έπαλξις») που είναι χτισμένο στα πόδια της ομώνυμης ακρόπολης και μεταφερμένο πλέον στον οικισμό Αγία Ελένη ή Μπάφι.

Ποταμός Ράδος

Στη θέση Διπόταμο (ή Ποταμιά) στον χείμαρρο συμβάλλουν δύο μεγάλα ρέματα που πηγάζουν από το όρος Δίδυμο την περιοχή της Πελεής και το Μεγαλοβούνι στην Τραχειά.

Στις βορεινές πλαγιές του όρους Αυγό, πάνω από την κοιλάδα των Ιρίων, με θέα την χαραδρα του ποταμού Ράδου, βρίσκεται η Μονή Αυγού, ένα στολίδι σφηνωμένο στο βράχο.

Μονή Αυγού Αγίου Δημητρίου Αργολίδα (2)
Φώτο: argolikivivliothiki.gr

Η διαδρομή και η στάση δροσιάς

Μετά τα Άνω Καρνεζέϊκα, ο επισκέπτης ακολουθεί τον δρόµο δεξιά προς το ρέµα, για να βρεθεί σε λίγα λεπτά στο πανέµορφο φαράγγι του Ράδου. Η χωµάτινη διαδροµή 10 χιλιομέτρων περνά από χαµηλή βλάστηση και ελαιόδεντρα, τα οποία διαδέχεται πυκνό πευκοδάσος. Ο δρόμος που ξεκινά περίπου από το χωριό Πελεή, που βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο Λυγουριού – Κρανιδίου δεν είναι άσχημος για κανονικό αυτοκίνητο, αλλά με τζιπ είναι ακόμη καλύτερα, καθώς πέτρες υπάρχουν σε όλο το μήκος του.

Εικόνες μοναδικής και ξεχωριστής ομορφιάς θα απολαύσουν στον ποταμό Ράδο, κάτω από την Μονή Αυγού, όσοι αποφασίσουν να κάνουν μια στάση στους καταρράκτες του.

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να περπατήσουν στα βράχια του πανέμορφου ποταμιού της Αργολίδας αλλά και να κολυμπήσουν στα νερά του. Η φύση οργιάζει και δίνει την ευκαιρία στον ταξιδιώτη δει από κοντά νεροχελώνεςνερόφιδα και γυρίνους.

Λίγο πριν τη διάβαση του ποταμού, ο επισκέπτης βλέπει τη Μονή να είναι χτισμένη σε ένα τεράστιο κάθετο βράχο, κυριολεκτικά σαν αετοφωλιά. Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο το Μυροβλύτη.

Ταξίδι πάνω από την Κοιλάδα του Ράδου

Όσοι επιθυμούν μια αλλαγή ρυθμού, να έρθουν σε επαφή με τη φύση, αλλά και με την ελληνική παράδοση και ιστορία, τότε πρέπει να συμπεριλάβουν αυτή την περιοχή στις δραστηριότητές τους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο εικόνες από την κοιλάδα του ποταμού Ράδου, στην Αργολίδα.

Βίντεο: GEOPAHAS

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis