home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚορινθίαΤαξίδιαFeatured

Γέμισε με καθαρό οξυγόνο και εξόρμησε σε μυθικά τοπία στην ορεινή Κορινθία

Ο παραδοσιακός οικισμός της Γκούρας γοητεύει με τα παλιά αρχοντικά και γραφικά σοκάκια που δεν θα κουραστείς να περπατήσεις.

Από τα όμορφα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, η Γκούρα αποτελεί προορισμό τόσο χειμερινό όσο και καλοκαιρινό, με κλίμα που χαρακτηρίζει όλες τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα που φτάνουν ακόμα και τους -10 βαθμούς και ήπιες το καλοκαίρι. Ότι πρέπει για να γεμίσεις με καθαρό οξυγόνο.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 945 μέτρων σε μία περιοχή της ορεινής Κορινθίας γεμάτη εκπλήξεις, στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το χωριό ονομάστηκε έτσι από την λέξη «γκούρα» που σημαίνει βραχώδη περιοχή με πολλά νερά.

Γκούρα Κορινθίας (1)
Γκούρα Κορινθίας (5)

Στο κέντρο της Γκούρας βρίσκεται μια όμορφη και γραφική πλατεία και η πετρόχτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών που στέκεται εκεί από το 1880.

Απέναντι στέκεται το αρχοντικό του οπλαρχηγού της ελληνικής επανάστασης Νικολάου Οικονόμου Γκούρα, ενώ κοντά βρίσκονται ακόμα τα αρχοντικά του Σάρλη και του Μούρτη, που είναι διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ο παραδοσιακός οικισμός της Γκούρας γοητεύει με τα παλιά αρχοντικά και γραφικά σοκάκια που δεν θα κουραστείς να περπατήσεις.

Κοντά στην πλατεία υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και ξενώνες. Στα μαγαζιά θα βρεις αγνά ντόπια προϊόντα όπως τυριά, όσπρια, αλλαντικά και κρέατα.

Γκούρα Κορινθίας (1)
Γκούρα Κορινθίας (3)

Με αφετηρία την Γκούρα θα επισκεφθείς μυθικά τοπία, όπως τη λίμνη Δόξα, την πεδιάδα του Φενεού, τη Στυμφαλία. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την μοναδική της χλωρίδα και πανίδα. Το τοπίο εναλλάσσεται από έλατα, μαυρόπευκα, αλλά και γκορτσιές, και άγριες κορομηλιές και κερασιές. Δεν αποκλείεται να συναντήσετε αγριογούρουνα και να δείτε να πετούν μεγάλα αρπακτικά όπως αετοί και γεράκια.

Η πιο συνηθισμένη διαδρομή για να φθάσεις στην Γκούρα είναι από το Κιάτο, μέσω Στυμφαλίας. Απέχει 91 χιλιόμετρα από την Κόρινθο.

Γκούρα Κορινθίας (2)
Γκούρα Κορινθίας (4)

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button