home design 800x400
home design 1170Χ320

Το χωριό της Αρκαδίας με τους μαγευτικούς καταρράκτες που κάποτε υπαγόταν στο Ναύπλιο

Ο Άγιος Ιωάννης παλαιότερα ονομαζόταν Ορεινό Άστρος και εκτός των άλλων θα βρεις εκεί ταβέρνες με καλό φαγητό και κρασί.
Άγιος Ιωάννης Βόρεια Κυνουρία

Ο Άγιος Ιωάννης βρίσκεται σε υψόμετρο 712 μέτρων, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από το Άστρος, στον δρόμο προς τη Μονή Μαλεβής. Παλαιότερα ονομαζόταν Ορεινό Άστρος. Κατά την Ενετοκρατία, το χωριό – έκπληξη με τους μαγευτικούς καταρράκτες που τώρα ανήκει στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, υπαγόταν εκκλησιαστικά και διοικητικά στο Ναύπλιο.

Ο επισκέπτης στην είσοδο του χωριού θα συναντήσει το Ναό της Αγίας Παρασκευής και κατόπιν το αλσύλλιο «Κουτρί», όπου υπήρχε η Σχολή Καρυτσιώτη που πυρπολήθηκε από τις ορδές του Ιμπραήμ το 1826, που λειτούργησε το 1798 με μαθητές σχεδόν από όλη την Πελοπόννησο. Σήμερα σώζεται μόνο η κτητορική πλάκα της σχολής στο αλσύλλιο του χωριού.

agios ioannis voreia kynouria (1)

Στο Ναό του Άι-Γιώργη, στην πλατεία του χωριού, διακρίνονται επίσης τα ίχνη από το πέρασμα του Ιμπραήμ: ξιφισμοί στα πρόσωπα των Αγίων και το βγάλσιμο των ματιών τους.

Άγιος Γεώργιος Άγιος Ιωάννης Κυνουρίας
Φώτο: Wikipedia (GiannisKourbelis)

Κοντά βρίσκεται και η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, κάτω από την οποία βρίσκεται ένας τεράστιος πλάτανος και πηγή.

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος
Φώτο: Wikipedia (GiannisKourbelis)

Μια ακόμα εκκλησία, ο ναός της Παναγίας, βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού, απ΄ όπου η θέα είναι μοναδική.

Περπατώντας στο χωριό, ο επισκέπτης θα συναντήσει πολλά αναπαλαιωμένα αρχοντικά.

Βίντεο: Thanasis Kassianos

Στον Άγιο Ιωάννη υπάρχουν καταλύματα για την διαμονή σας (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια), καθώς και ταβέρνες με καλό φαγητό και κρασί.

Στο χωριό γίνονται πανηγύρια στη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα, της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας.

Σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό μπορείτε να φτάσετε σε ένα τμήμα του φαραγγιού της Λεπίδας, να θαυμάσετε τους άγνωστους στους περισσότερους καταρράκτες και να απολαύσετε τα «γλυπτά» της φύσης που δημιουργήθηκαν από τα ορμητικά νερά πάνω στα βράχια.

agios ioannis voreia kynouria (5)

Πάρτε μια γεύση από τους καταρράκτες της Λεπίδας στο παρακάτω βίντεο:

Video: Chris Giatrakos

Η διαδρομή Άστρος – Άγιος Ιωάννης είναι ξεχωριστή, αφού ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει την πανοραμική εικόνα του Παράλιου Άστρους και του κάμπου, που απλώνεται γύρω του. Στη διαδρομή αυτή βρίσκεται και η Μονή της Παλιοπαναγιάς.

agios ioannis voreia kynouria (3)
agios ioannis voreia kynouria (4)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis