home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΛακωνίαΤαξίδιαFeatured

Το παραμυθένιο χωριό της Μάνης που πήρε το όνομά του από έναν μυθικό ήρωα του Άργους

Μοναδική εμπειρία της Λακωνικής Μάνης στο ιστορικό Οίτυλο με τον όμορφο παραθαλάσσιο παραθεριστικό οικισμό και το γειτονικό Λιμένι

Η ηρεμία και η ησυχία είναι τα χαρακτηριστικά του Οίτυλου, όπου βάζοντας την φαντασία σας να δουλέψει, μπορείτε να …ταξιδέψετε σε άλλη εποχή. Η Μάνη είναι εδώ.

Το Οίτυλο κατοικείται συνεχώς από την εποχή του Ομήρου έως σήμερα. Σώζονται ερείπια αρχαίων μνημείων και επιγραφές ιδιαίτερα γύρω από την παραλία, όπου θεωρείται πως υπήρχε ναός του Σεράπιδος.

Οίτυλο
Φώτο: Wikipedia (Patrice78500)

Το παραμυθένιο αυτό χωριό πήρε το όνομά του από το μυθικό ήρωα Οίτυλο που καταγόταν από το Άργος και ήταν γιός του Αμφιάνακτα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, της Κοίμησης της Θεοτόκου, των Ταξιαρχών, καθώς και τη Μονή Ντεκούλου (Δεκούλου).

Άγιος Ταξιάρχης Οίτυλο
Φώτο: Wikipedia (Pavlos1988)

Στο Οίτυλο ξεκίνησαν τα Ορλωφικά, όταν το 1770, αγκυροβόλησε ο Ναύαρχος του Ρωσικού Στόλου Ορλώφ, που μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους και τους Μανιάτες ξεκίνησε την επανάσταση.

Απέναντι από το Οίτυλο θα δείτε τα ερείπια του φρουρίου Kελέφα, που έχτισαν οι Τούρκοι το 17ο αιώνα.

Οίτυλο 3
Φώτο: Wikipedia (Koppi2)

Στο Οίτυλο αναζητείστε να αγοράσετε ελιές και ελαιόλαδο, χυλοπίτες, τραχανά και ζυμωτό ψωμί, θυμαρίσιο μέλι και τσάι του βουνού, λούπινα, μανιάτικο καπνιστό σύγκλινο. Δοκιμάστε την παραδοσιακή Μανιάτικη κουζίνα.

Απέχει 7 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 35 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη. Με αφετηρία το Οίτυλο μπορείτε να ξεκινήστε για να επισκεφθείτε το διπλανό Καραβοστάσι τα Σπήλαια Διρού, την Bάθεια, το Ακρωτήριο Ταίναρο την Αρεόπολη, τον Γερολιμένα, το Γύθειο και το Mυστρά, αλλά και να περιηγηθείτε στα γραφικά χωριά της Δυτικής και της Mεσσηνιακής Mάνης. Επίσης με αφετηρία το Οίτυλο μπορείτε να αναζητήστε και να διανύσετε όμορφες πεζοπορικές διαδρομές.

Οίτυλο θέα
Φώτο: Wikipedia (Patrice78500)

Το Νέο Οίτυλο

Όμορφος παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός με μία πολύ όμορφη παραλία ενώ νοτιοδυτικά του, έχει εντοπισθεί ναυάγιο πλοίου με αμφορείς, μάλλον του 2ου αιώνα π.Χ.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το εμπορικό κέντρο της Μάνης, η Τσίπα. Η απόστασή του από το Οίτυλο είναι 5 χιλιόμετρα (7 λεπτά με το αμάξι).

Η θέση του είναι κατά μήκος της παραλίας με θέα το απέραντο γαλάζιο του Μεσσηνιακού κόλπου.

Βίντεο: Cat Audiovisual Productions

Η τωρινή του μορφή σε τίποτα δεν θυμίζει το άλλοτε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Μάνης. Σήμερα το Νέο Οίτυλο (όπως είναι η σύγχρονη ονομασία του) ένα μικρό ψαροχώρι δίπλα στη θάλασσα, είναι ένας γενικά ήσυχος τουριστικός προορισμός που συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό και απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες και για όλες τις προτιμήσεις. Και για επίσκεψη μεταξύ άλλων στο γειτονικό Λιμένι, που αν και ακριβούτσικο στις υπηρεσίες που προσφέρει, αξίζει την προσοχή του επισκέπτη από οπτικής άποψης.

Το Νέο Οίτυλο

Νέο Οίτυλο (1)
Φώτο: Anagnostis
Νέο Οίτυλο (5)
Φώτο: anagnostis
Νέο Οίτυλο (9)
Φώτο: Anagnostis
Νέο Οίτυλο (3)
Φώτο: Anagnostis

Το Λιμένι

Λιμένι (4)
Φώτο: Anagnostis
Λιμένι Αύγουστος 2019 (7)
Φώτο: Anagnostis

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button