home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το κρυφό καταπράσινο νησί στη μέση του Κορινθιακού, που ήθελε να αγοράσει ο Ωνάσης

Με μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος τα 3 χλμ., διεκδικεί επάξια τον τίτλο ενός από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά της χώρας
Τριζόνια

Τα Τριζόνια είναι ένα κρυφό, καταπράσινο νησί του Κορινθιακού κόλπου και το μόνο κατοικημένο. Στο κέντρο του δεσπόζει το γραφικό και άριστα προφυλαγμένο φυσικό λιμάνι διαμορφωμένο τα τελευταία χρόνια σε μαρίνα σκαφών αναψυχής, που πλέουν στον Κορινθιακό και ακολουθούν την πορεία Πειραιάς-Λευκάδα, κάνοντας στάση για διανυκτέρευση. 

Το ψηλότερο σημείο του, η Aετόραχη, βρίσκεται σε υψόμετρο 106 περίπου μέτρων από τη θάλασσα. Το νησί διαθέτει τρεις παραλίες. 

Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι. 

Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο. 

Το νησί είναι μικρό, αλλά πολύχρωμο, ήσυχο. Με μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος τα 3 χλμ., διεκδικεί επάξια τον τίτλο ενός από τα μικρότερα νησιά της χώρας. Τα χρωματιστά του σπίτια, οι ελιές και ατελείωτες πικροδάφνες συνθέτουν τον χρωματικό πίνακα.  Η βλάστηση του νησιού περιλαμβάνει επίσης, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, πυκνούς σχίνους, πουρνάρια και ευκαλύπτους.

Βίντεο: geokok drone_4u

Τα Τριζόνια τα έβαλε στο μάτι ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος θέλησε να τα αγοράσει. Κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τις επισκέψεις του με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» και το υδροπλάνο. Ο Έλληνας κροίσος όμως, όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να αποκτήσει το μικρό αυτό νησάκι του Κορινθιακού και στράφηκε στον Σκορπιό. 

Στο νησί κατά καιρούς έχουν κάνει διακοπές πολλές προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ: 

  • Η Κριστίν Λαγκάρντ το 2016 πέρασε μέρες ξεγνοιασιάς και ηρεμίας σε μια επίσκεψη ινκόγκνιτο που δημιούργησε αναστάτωση όταν διέρρευσε μια φωτογραφία της να διασκεδάζει ανέμελη χωρίς συνοδεία σε ταβέρνα του χωριού!
  • Επίσης, η Κέιτ Μος ήσυχη και απλή έβγαλε πολλές φωτογραφίες με τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας που έτρωγε στο νησί και οι οποίοι ακόμη και σήμερα μιλούν για το χαμηλών τόνων γλυκό κορίτσι. 

 Τα Τριζόνια βρίσκονται μια… δρασκελιά από τη στεριά, σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τις ακτές της Φωκίδας και συγκεκριμένα από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα. 

Αποτελούνται από έναν μικρό οικισμό 50 σπιτιών, ένα μικρό λιμάνι, μια εκκλησία, μια μαρίνα, μερικές ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους μέχρι εκεί που χτυπάει το κύμα και τέσσερις παραλίες. Και αυτές στα… μέτρα του νησιού.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis