home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΤαξίδιαFeatured

Το Ελληνικό Hollywood βρίσκεται στην Αργολίδα και σε καλεί να το εξερευνήσεις

Το Λυγουριό αποτελεί καλλιτεχνικό στέκι το καλοκαίρι αλλά παραμένει ελκυστικός προορισμός όλους τους μήνες του χρόνου.

Δίπλα στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, πως είναι δυνατό να μην έχει ταυτιστεί μαζί του. Τα καλοκαίρια και ιδιαίτερα κατά την περίοδο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Επιδαύρου, το Λυγουριό αποτελεί καλλιτεχνικό στέκι. Κάποιοι το αποκαλούν «Ελληνικό Hollywood». Και δεν έχουν άδικο.

Στον κεντρικό δρόμο στα καφενεία, μπορεί ξαφνικά να αντικρίσετε δίπλα σας δημοφιλείς ηθοποιούς. Πολλοί μάλιστα έχουν αγοράσει σπίτια στο Λυγουριό και στην ευρύτερη περιοχή. Στα καφενεία του Λυγουριού θα εντυπωσιαστείτε αν είστε τυχεροί και ακούσετε ντόπιους να απαγγέλλουν αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες, ή να σας περιγράφουν την πορεία γνωστών καλλιτεχνών, λες και είναι οι προσωπικοί τους βιογράφοι.

Λυγουριό (1)
Το Λυγουριό
Αγία Τριάδα Λυγουριό
Αγία Τριάδα Λυγουριού

Οι ντόπιοι έχουν ταυτίσει την κουλτούρα τους με αυτήν του Αρχαίου Θεάτρου, αφού τα πρώτα κυρίως χρόνια των Επιδαυρίων φιλοξενούσαν ηθοποιούς στα σπίτια τους, ενώ παρακολουθούσαν ανελλιπώς τις παραστάσεις.

Φώτο: Anagnostis

H αρχαία πόλη Λήσσα και η Πυραμίδα

Είναι χτισμένο στο σημείο που βρισκόταν η αρχαία πόλη Λήσσα, που αναφέρεται από τον Παυσανία. Ερείπια της Λύσσας έχουν βρεθεί κοντά στο Λυγουριό.

Σώζονται επίσης τα ερείπια της πυραμίδας του Λυγουριού που αναφέρεται από τον Παυσανία, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Αξίζει να περπατήσετε το αρχαίο περιπατητικό μονοπάτι του ιερού του Ασκληπιού προς Λυγουριό και Επίδαυρο.

Πυραμίδα Λυγουριό
Η Πυραμίδα του Λυγουριού (Φώτο: Wikipedia – Davide Mauro)

Τι αξίζει να δεις στο Λυγουριό

Στα αξιοθέατα του Λυγουριού ανήκουν οι δώδεκα βυζαντινές εκκλησίες και τα αμέτρητα ξωκκλήσια.

Αξιοσημείωτο είναι και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο οποίο ο επισκέπτης  θα δει απολιθώματα αμμωνιτών και των ιππουριτών, που προέρχονται από την περιοχή.

Χωρίς μουσείο μένει το Λυγουριό

Στο Λυγουριό υπάρχει έντονη πολιτιστική δράση. Αν βρεθείτε στην περιοχή την Καθαρά Δευτέρα αξίζει να παρακολουθήστε το «Λυγουριάτικο Καρναβάλι», με τα αλευρομουτζουρώματα.

Ιδανικό για καλοφαγάδες

Το Λυγουριό, έδρα του δήμου Επιδαύρου, βρίσκεται στους πρόποδες του Αραχναίου, σε υψόμετρο 350 μέτρα από τη θάλασσα. Απέχει 25 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και 12 χιλιόμετρα από την Αρχαία Επίδαυρο.

Διαθέτει ικανοποιητική υποδομή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για τους καλοφαγάδες φημίζονται οι ταβέρνες του Λυγουριού, που σερβίρουν ντόπια καλοψημένα κρέατα.

Λυγουριό (2)
Άποψη του Λυγουριού

Ναός Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος

Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος (ή του Αγίου Κωνσταντίνου, όπως συχνότερα αναφέρεται από τους ντόπιους) βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές του Λυγουριού, στην άκρη του μικρού κάμπου του χωριού. Σήμερα το μνημείο είναι πλέον ενταγμένο στον πολεοδομικό ιστό του οικισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σημαντικά.

Ο ναός ανήκει στο συνηθέστερο ναοδομικό τύπο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής της Νότιας Ελλάδας, γνωστό ως «δικιόνιο σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο». Στα δυτικά του ναού υπάρχει στενός νάρθηκας. Τόσο από την άποψη της κατασκευής, όσο και από εκείνη της μορφολογίας ο ναός του Αγίου Ιωάννου είναι ένα τυπικό δείγμα της λεγόμενης Ελλαδικής Σχολής της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Οι όψεις του είναι διαμορφωμένες με τοιχοποιία από αρχαίο υλικό σε δεύτερη χρήση, το οποίο προέρχεται κυρίως από το Ασκληπιείο, και λαξευτούς πωρόλιθους. Τούβλα είναι τοποθετημένα σε ελεύθερη διάταξη ή περιβάλλουν τις λαξευτές πέτρες, σύμφωνα με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα δομής. Οι όψεις του αρχικού ναού κοσμούνται με περιορισμένο σε έκταση αλλά εντυπωσιακό σε ποιότητα κεραμοπλαστικό διάκοσμο. Στην κατασκευή των ανοιγμάτων των θυρών και των παραθύρων έχουν χρησιμοποιηθεί λαξευτοί πωρόλιθοι και τούβλα. Ο ναός διέθετε μαρμάρινο τέμπλο και θυρώματα, από τα οποία διατηρούνται ορισμένα σπαράγματα. Το εσωτερικό του εκοσμείτο με αξιόλογες τοιχογραφίες, οι οποίες σώζονται αποσπασματικά.

Ναός Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος
Ναός Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος

Με βάση τα μορφολογικά και κατασκευαστικά του στοιχεία ο ναός του Αγίου Ιωάννου έχει χρονολογηθεί στις αρχές του 12ου αιώνα, ενώ ο νάρθηκας θεωρείται κατά τι μεταγενέστερος. Δύο επιγραφές χαραγμένες σε αρχαία μέλη ενσωματωμένα στις όψεις του ναού, αναφέρουν κάποιον Στέφανο και τον «ηκοδόμο» Θεοφύλακτο από τη νήσο Κέα, ο οποίος ήταν πιθανώς ο αρχιτέκτων του ναού.

Άλλα στοιχεία για την ιστορία του ναού δεν είναι γνωστά. Σε νεώτερους χρόνους ο ναός φαίνεται ότι υπέστη σημαντικές ζημιές, πιθανότατα από σεισμούς. Αποτέλεσμα των σχετικά εκτεταμένων εργασιών που έχει κατά καιρούς δεχθεί το κτήριο ήταν η καταστροφή διαφόρων δευτερευόντων στοιχείων του, όπως λ.χ. το μαρμάρινο τέμπλο, και η αλλοίωση άλλων, όπως το δάπεδο, τα ανοίγματα, ο τρούλος και οι στέγες.

Το Λυγουριό από ψηλά

Για κερασάκι στην …τούρτα δείτε το drone βίντεο που ανέβασε ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Λυγουριού «Ο Καββαδίας» Ίων Ξυπολιάς τον περασμένο Ιούνιο.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button