home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΛακωνίαΤαξίδιαFeatured

Το μικρό Γιβραλτάρ της Πελοποννήσου με τη φημισμένη μεσαιωνική καστροπολιτεία

Μια θέα που ενέπνευσε ποιητές, έργα ζωγραφικής και ατελείωτους μύθους για το χτες και το σήμερα αυτού του μαγικού τόπου (Εικόνες, βίντεο)..

Στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας, 87 χιλιόμετρα από την Σπάρτη δεσπόζει ένας μεγάλος βράχος. Είναι η «μόνη έμβαση» προς τη στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας γης. Ο γνωστός σε όλους βράχος της Μονεμβασιάς, την πατρίδα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που περιγράφει τη γενέτειρά του ως ένα «πέτρινο καράβι» έτοιμο να σαλπάρει.

Το όνομά της προκύπτει ακριβώς από την φυσιολογία της ίδιας της φύσης, την μόνη έμβαση προς τη στεριά, που την έκανε να επιβιώσει από πλήθος επιθέσεων πειρατών και κατακτητών. Την έχουν πει Μονεμβάσια, Μονεμβασιά, Μονεμβασία ενώ οι Φράγκοι την αποκαλούσαν Malvazia.

Το Γιβραλτάρ της Ανατολής με την απαράμιλλη ομορφιά

Η κοινή συνισταμένη για όλους όσους πέρασαν από τη Μεσαιωνική καστροπολιτεία, είναι η απαράμιλλη ομορφιά που είδαν μπροστά τους.

Ο βράχος της Μονεμβασιάς παρουσιάζει πολλές εξωτερικές ομοιότητες με τον βράχο του Γιβραλτάρ στην πύλη της Μεσογείου γι’ αυτό πολλοί την χαρακτηρίζουν ως μικρό Γιβραλτάρ ή Γιβραλτάρ της Ανατολής.

Βίντεο: Greek Summer holidays

Δύο ξεχωριστοί κόσμοι

Ο βράχος περιλαμβάνει δύο ξεχωριστούς «κόσμους».

Στη νοτιοανατολική πλευρά του βράχου απλώνεται η τειχισμένη Κάτω Πόλη με τα στενά της καλντερίμια και τις αψίδες, τα κτίσματα ενετικού ρυθμού και τον κόσμο που πάει κι έρχεται περιπλανώμενος σε μέρη που περπατούσαν Βυζαντινοί, Ενετοί, Τούρκοι, Φράγκοι και είχαν μείνει βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Η Άνω Πόλη, με λίγα σωζόμενα κτήρια, στην κορυφή του βράχου επιφυλάσσει στον επισκέπτη μια ονειρεμένη θέα σε όλο το Μυρτώο Πέλαγος.

40 Βυζαντινές εκκλησιές

Μια θέα που ενέπνευσε ποιητές, έργα ζωγραφικής και ατελείωτους μύθους για το χτες και το σήμερα αυτού του μαγικού τόπου.

Ανάμεσα στις 40 βυζαντινές εκκλησίες, αξίζει να δει κανείς αυτή του Ελκόμενου Χριστού στην πλατεία της Κάτω Πόλης και της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας με τον μεγάλο περίβολο λίγο παραπέρα, ενώ στην Άνω Πόλη δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Ο οικισμός έξω από το βράχο

Στον οικισμό της Γέφυρας απέναντι από το βράχο βρίσκει κανείς ήσυχα ταβερνάκια και καφετέριες με υπέροχη θέα. Μια από τις ωραιότερες εμπειρίες είναι να κάνεις μία βουτιά στη σκιά του βράχου στην τοποθεσία Πορτέλο.

Σε κάθε περίπτωση ότι και να επιλέξεις από την Μονεμβάσια θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Η Μονεμβασιά σε εικόνες

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τη φημισμένη μεσαιωνική καστροπολιτεία.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button