home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΜεσσηνίαΤαξίδια

Μεσογειακή γοητεία με κάδρο τον Μεσσηνιακό κόλπο σε ένα από τα ομορφότερα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου

Το Πεταλίδι από ένα γραφικό ψαροχώρι στα μέσα του περασμένου αιώνα εξελίσσεται σταδιακά σε σημαντικό τουριστικό πόλο της Νότιας Πελοποννήσου

Στις δυτικές ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου και μόλις 26 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, Καλαμάτα, συναντάμε ένα από τα ομορφότερα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου, το Πεταλίδι, το οποίο διαθέτει μια Μεσογειακή γοητεία με κάδρο τον Μεσσηνιακό κόλπο.

Χτισμένο σε έναν μικρό όρμο που θυμίζει πέταλο, από εκεί άλλωστε και το όνομα του, το Πεταλίδι από ένα γραφικό ψαροχώρι στα μέσα του περασμένου αιώνα εξελίσσεται σταδιακά σε σημαντικό τουριστικό πόλο της νότιας Πελοποννήσου.

Πεταλίδι
Φώτο: anagnostis

Ιστορικά στοιχεία

Στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Πεταλίδι ήταν χτισμένη η ομηρική Αίπεια την οποία ο Όμηρος συγκαταλέγει στις πόλεις που δίνει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα ως αντάλλαγμα για να παντρευτεί μία από τις κόρες του.

Η αρχαία Κορώνη χτίζεται στην περιοχή του Πεταλιδίου, ενώ η ακμή συνεχίζεται και στα ρωμαϊκά χρόνια αφού Στην περιοχή του Πεταλιδίου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ναό της ρωμαϊκής εποχής και λουτρά της ίδιας περιόδου, σκαλισμένους λίθους, κίονες από μάρμαρο, επιγραφέ καθώς και τμήματα αγαλμάτων.

Το 1828 ο όρμος του Πεταλιδίου γίνεται ο τόπος απόβασης των στρατευμάτων του Γάλλου Μαιζών ο οποίος συμβάλει στην εκκαθάριση της Πελοποννήσου βοηθώντας τους επαναστατημένους Έλληνες.

Παραλία στο Πεταλίδι
Φώτο: Wilipedia (Meriboo)

Το σημερινό Πεταλίδι

Το σημερινό Πεταλίδι ιδρύθηκε από τον Μανιάτη Νικόλαο Μαυρομιχάλη στον οποίο δόθηκε η περιοχή από τους Βαυαρούς ως ελάχιστη αμοιβή για τη μοναδική βοήθεια που προσέφερε η οικογένεια του στον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Το Πεταλίδι από τότε έχει εξελιχθεί και από ένα όμορφο ψαροχώρι έγινε ένα πολύ όμορφο τουριστικό θέρετρο για όλες τις εποχές, αφού συνδυαζεί με μεγάλη επιτυχία τις ατελείωτες ακτές με το βουνό της μεσσηνιακής χερσονήσου.

Πεταλίδι Άγιος Νικόλαος
Φώτο: Wilipedia (Rauenstein)

Ξεχωριστή γοητεία

Η διαμονή στην περιοχή καλύπτεται από πολλά και ποιοτικά καταλύματα. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τις αρκέτες και πολύ ωραίες ψαροταβέρνες.

Το Πεταλίδι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακού παραθαλάσσιου χωριού με τους ελαιώνες και τις συκιές να δίνουν μία ξεχωριστή γοητεία.

Άποψη του χωριού από ψηλά:

Βίντεο: Pavlos Bregiannis

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button