home design 800x400
home design 1170Χ320

Ένα πανέμορφο χωριουδάκι της Μάνης που εξελίχθηκε σε φημισμένο τουριστικό θέρετρο

Η αμμώδης παραλία της Στούπας με τα ρηχά και πεντακάθαρα νερά, έλκει επισκέπτες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Παράλληλα το μέρος αποτελεί ιδανικό ορμητήριο
Στούπα Μεσσηνία Μάνη (2)

Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε μία κατάφυτη από ελαιώνες περιοχή, και πίσω από δύο αμμουδερούς κολπίσκους. Όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, που βρίσκεται 43 χλμ. ανατολικά από την Καλαμάτα. Η αρχική ονομασία της ήταν Ποταμός, από το ποτάμι που την διέσχιζε, αλλά μετονομάστηκε Στούπα, από τα στουπιά που έβαζαν οι ντόπιοι στην θάλασσα για να μαλακώσουν και να τα επεξεργαστούν εύκολα.

Η αμμώδης παραλία της Στούπας με τα ρηχά και πεντακάθαρα νερά, έλκει επισκέπτες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Η παραλία της Χαλικούρας με τα βότσαλα προσφέρεται για όσους αναζητούν μια ήσυχη και απόμερη παραλία για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Η ποικιλία του τοπίου μοναδική. Κοσμήματα, αληθινά δώρα της φύσης, τα ποταμάκια, οι απίθανες σπηλιές, τα λιμανάκια, τα νησάκια και ο λόφος του Κάστρου. Οι εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις. Εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ μπαρ στην παραλία καλύπτουν γαστρονομικά όλα τα γούστα.

Στούπα Μεσσηνία Μάνη (1)

Ιδιαιτέρως  το πανέμορφο ακρογιάλι της Καλογριάς έχει γίνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου διότι το 1917 έζησαν εκεί ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριουδάκι Λεύκτρο από το οποίο κατέβηκαν οι πρώτες οικογένειες και έκτισαν σιγά-σιγά τη Στούπα. Η πόλη του Λεύκτρου είναι πανάρχαια. Είχε καταστραφεί πολλές φορές και η αρχαία ακρόπολή της είχε καταληφθεί από Φράγκους και από Ενετούς. Αναφορά για το κάστρο του Λεύκτρου έχουμε από τον περιηγητή Παυσανία.

Για όσους από εσάς οι διακοπές δεν είναι αποκλειστικά συνυφασμένες με τη θάλασσα και τις παραλίες, -αν και η Στούπα αυτό προσφέρει κατά κύριο λόγο- θα ανακαλύψετε ευχάριστα ότι η περιοχή προσφέρει πολλαπλές επιλογές. Περιπλανηθείτε στους γύρω λόφους για να απολαύσετε την ομορφιά του τοπίου και επισκεφτείτε το εγκαταλειμμένο ορυχείο της Πραστοβάς και τον εργασιακό χώρο του Ζορμπά. Απολαύστε τον περίπατό σας σε παραδοσιακά καλντερίμια που αποτελούσαν οδό επικοινωνίας ανάμεσα στα χωριά της περιοχής. Περπατήστε ανάμεσα στα φαράγγια του Βυρού, της Νούπαντης και της Κοσκάργας, στα δάση του Ταϋγέτου ή πάρτε φακούς για να εξερευνήσετε τις γύρω σπηλιές.

Στούπα

Η Στούπα είναι ένα νεόδμητο χωριουδάκι, που εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε ένα φημισμένο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η περιοχή σφύζει από κόσμο και ζωντάνια. Στο χωριό επίσης θα βρείτε εκτός από μαγαζιά με τουριστικά είδη και αναμνηστικά, την ευκαιρία να γνωρίσετε και να δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα.

Αυτό όμως που επιπρόσθετα προσφέρει η διαμονή στην Στούπα, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς, μέσω μονοήμερων αποδράσεων, την απαράμιλλη ομορφιά της Μεσσηνιακής Μάνης, αλλά και το πιο άγριο τοπίο της Λακωνικής Μάνης. Επίσης μπορεί να γνωρίσει κανείς την κοντινή Καλαμάτα. Σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων βρίσκεται η αρχοντική Καρδαμύλη, ενώ το μαγευτικό Λιμένι απέχει 34 χιλιόμετρα. 

Βίντεο: Return To Home Greece

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis