home design 800x400
home design 1170Χ320

Τα «κρυφά διαμάντια» της Πελοποννήσου

Οι άγνωστες ομορφιές σε Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία που περιμένουν τους «ψαγμένους» να τις ανακαλύψουν.

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Τα «κρυφά διαμάντια» της Πελοποννήσου
Βουνά

Η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος προικισμένος από τη Φύση με ξεχωριστές και σπάνιες ομορφιές που προσελκύουν τους επισκέπτες. Ωστόσο υπάρχουν και τα «κρυφά διαμάντια» που περιμένουν τους «ψαγμένους» να τα ανακαλύψουν!

Λακωνία

Πόσοι γνωρίζουν το Απολιθωμένο Δάσος της Λακωνίας;  Βρίσκεται σε μια μεγάλη παράκτια έκταση από την Αγία Μαρίνα του Αγίου Νικολάου, έως τον Κάμπο Βοιών και αποτελείται από απολιθωμένους ριζικούς κόμβους και κορμούς ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σπάνια αποτυπώματα από όστρακα, φύκια και άλλες θαλάσσιες μορφές.

Επίσης, υπάρχουν απολιθώματα κορμών από φοίνικες, κωνοφόρα, αλλά και πλατύφυλλα, διαμέτρου από μισό έως ένα μέτρο ενώ δίπλα από την θάλασσα ανακαλύφθηκαν απολιθωμένες ρίζες.

Το σπήλαιο-κατοικία προϊστορικών ανθρώπων βρίσκεται στον όρμο του Οιτύλου στη βάση ενός γκρεμού, ύψους 40 μέτρων. Οι ανασκαφές που έγιναν πριν από μερικά χρόνια αποκάλυψαν πολλά ευρήματα, όπως ανθρώπινο δόντι, οστά από κυνήγια, εργαλεία φτιαγμένα από σκληρά πετρώματα κ.ά. που χρονολογούνται στα μέσα της παλαιολιθικής περιόδου.

Μεσσηνία 

Το φαράγγι του Ριντόμου, στη Μεσσηνία, ξεκινάει από τις κορυφογραμμές του Ταΰγετου και καταλήγει στην ακτή της Σάντοβας στο Μεσσηνιακό κόλπο. Έχει πλούσια χλωρίδα, έντονες χαραδρώσεις, πολυποίκιλα πετρώματα και κατακόρυφες πλαγιές.

Επίσης κρύβει πολλές εκπλήξεις, όπως τον γραφικό οικισμό του Ριντόμου, γεφύρια, σπήλαια, καθώς και ίχνη από ασκηταριά. Η καλύτερη εποχή για τη διάσχισή του είναι τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού.

Στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη, βρίσκεται το νησάκι Σαπιέντζα, ένα από τα επτά νησιά που απαρτίζουν τις μεσσηνιακές Οινούσσες.

Ο κλειστός όρμος του Πόρτο Λόγγο υποδέχεται τους επισκέπτες. Από εκεί ξεκινάει μονοπάτι, που οδηγεί στον φάρο του νησιού. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αγγλική κατασκευή του 1890.

Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει το δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων, 240 στρεμμάτων, μοναδικό στο είδος του στη Μεσόγειο, το οποίο ανέδειξε το νησί σε διατηρητέο μνημείο, εντάσσοντάς το στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Η βλάστηση σε ορισμένα σημεία έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο ύψος, ώστε έχει σχηματιστεί πυκνό δάσος, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 15.000 χρόνια.

Στο νησί o επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στην Άμμο, μία όμορφη και απάνεμη παραλία, η οποία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και έχει εύκολη πρόσβαση, ενώ στο βόρειο άκρο έχουν εντοπιστεί ευρήματα από ναυάγια.

φαρος Σαπιέντζα
Φωτό: Δήμος Πύλου-Νέστορος

Αρκαδία

Σε υψόμετρο 650 μέτρων στο οροπέδιο της Τεγέας στην Αρκαδία, βρίσκεται η λίμνη Τάκα, μία περιοχή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος και εξαιρετικής ομορφιάς.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Η περιοχή φιλοξενεί αρκετά είδη χλωρίδας και πανίδας, εντάσσοντάς την στο δίκτυο Natura 2000.

Το βάθος της λίμνης δεν είναι σταθερό, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το ύψος των βροχοπτώσεων και η δραστηριότητα των υπογείων ρευμάτων και πηγών. Η λίμνη τροφοδοτείται από διάφορες πηγές, ενώ ένα σύστημα από καταβόθρες μεταφέρει τα νερά της σε υπόγειους ποταμούς.

Λίμνη Τάκα
Φώτο: Wikipedia (Apostolos Papageorgiou)

Στην νότια Κυνουρία, κάτω από τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, στην ανατολική Πελοπόννησο βρίσκεται ο κόλπος του Φωκιανού, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα μεγάλα λευκά βότσαλα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του χωριού Πούλιθρα, όπου ο δρόμος έχει αρκετές στροφές, ενώ εκτός από την Πουλιθρα κοντινός προορισμός είναι και το Λεωνίδιο.

Φωκιανός παραλία (2)
Φώτο: anagnostis

Αργολίδα

Στην Αργολίδα οι «Δολίνες των Διδύμων» είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή Δίδυμα 

Οι δύο αυτοί κρατήρες προήλθαν από καθίζηση του εδάφους. Λίθινα εργαλεία της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής που βρέθηκαν στη μία σπηλιά μαρτυρούν τη χρήση τους ως καταφύγιο από τα προϊστορικά χρόνια. Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν δύο όμορφα βυζαντινά ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που είναι λαξευμένα στον βράχο.

Δολίνες Διδύμων

Περίπου 70 χιλιόμετρα νότια του Ναυπλίου βρίσκεται το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Κοιλάδας, στο οποίο υπάρχουν πολλές παραλίες. Μία από αυτές ξεχωρίζει.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται μία βραχώδης έκταση με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά που «ταξιδεύει» τον επισκέπτη σε εξωτικά μέρη.

Κοιλάδα Ερμιονίδας

Κορινθία

Η παραλία Μυλοκοπή, 20 χλμ βορειοδυτικά από το Λουτράκι, είναι μια περιοχή όπου τα πεύκα κατεβαίνουν στη θάλασσα, ενώ η παραλία χωρίζεται στα δύο, η μία αμμώδης και η άλλη με ψιλό χαλίκι και σχιστόπλακες.

Λίγα χιλιόμετρα μετά τη Μυλοκοπή βρίσκεται η ήσυχη και γεμάτη βότσαλα παραλία της Σκαλωσιάς με τα καθαρά και βαθιά νερά, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό κόλπο.

Λουτράκι

Στα ορεινά του δήμου Σικυωνίων, κοντά στη Βελίνα, υπάρχει το αισθητικό δάσος Μουγγοστού. Το δάσος κηρύχθηκε «Αισθητικό» με Προεδρικό Διάταγμα του 1977 και η συνολική έκταση του φτάνει τα 7.185 στρέμματα.

Πρόκειται για ένα φυσικό πρεμνοφυές δρυοδάσος, δηλαδή ένα δάσος με βελανιδιές που δημιουργήθηκε με τη φυσική εξέλιξη του οικοσυστήματος.

Αισθητικό Δάσος Μουγγοστού
Φώτο: Μυθική Πελοπόννησος

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis