Μέχρι τώρα προσπερνούσα το Αγρίνιο, χωρίς να μου έχει δοθεί η ευκαιρία να σταματήσω σε αυτό τον τόπο και να τον γνωρίσω καλά. Δεν έτυχε ή ίσως δεν δόθηκε η ευκαιρία, η οποία όμως βρέθηκε μέσα στο καταχείμωνο…
Το Αγρίνιο είναι μια φιλική πόλη που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Και αποτελεί την αφετηρία για να γνωρίσει κανείς όλη την Αιτωλοακαρνανία και τα καλά κρυμμένα μυστικά της, με το ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον που το συνθέτουν οι ορεινοί όγκοι, οι διεθνούς ενδιαφέροντος υδροβιότοποι, οι μεγάλες και μικρές λίμνες, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Το Αγρίνιο είναι ο κρίκος που συνδέει την Αιτωλία με την Ακαρνανία. Μια πόλη η οποία δεν έχει να ζηλέψει κάτι από άλλες πόλεις, μιας και τα έχει όλα για τον επισκέπτη της.
Με αξιοθέατα πολλά, τα οποία δεν φτάνει μία μέρα για να τα επισκεφθεί κανείς:
Οι διατηρητέες αποθήκες της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα, το ξεχωριστό και ιδιαίτερο κέντρο του Αγρινίου, ο Άγιος Χριστόφορος, το Παπαστράτειο δημοτικό πάρκο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και η αίθουσα τέχνης Καπράλου, οι διατηρητέες καπναποθήκες Παπαστράτου και Παπαπέτρου, το Μνημείο Μικρασιατών προσφύγων με κεντρική μορφή τη Μικρασιάτισσα Μάνα, ο ναός της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα, η αρχαία Στράτος, ο πρώην Σιδηροδρομικός Σταθμός, οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία, το φαράγγι της Κλεισούρας, το υδροηλεκτρικό φράγμα Κρεμαστών, το υδροηλεκτρικό φράγμα Στράτου, το υδροηλεκτρικό φράγμα Καστρακίου, ο παλιός μιναρές στην περιοχή Μεγάλη Χώρα (Ζαπάντι), το άλσος του Αγίου Χριστοφόρου.
Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου
Με αφετηρία το Αγρίνιο, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο, το Αιτωλικό, την Αμφιλοχία, τη Βόνιτσα, τον Αστακό και το Θέρμο και πολλές άλλες περιοχές.
Τα νοτιοδυτικά παράλια χαρακτηρίζονται από την παρουσία λιμνοθαλασσών, με γνωστότερες αυτές του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού. Ο Αχελώος αποτελεί το φυσικό όριο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία, ενώ άλλοι αξιόλογοι ποταμοί είναι ο Εύηνος κι ο Μόρνος.
Στην ενδοχώρα του νομού δεσπόζει η Τριχωνίδα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας (96 km²). Στο Νομό υπάρχουν επίσης οι λίμνες: Αμβρακία, Λυσιμαχία, Οζερός, Βουλκαρία και οι τεχνητές λίμνες του Καστρακίου, των Κρεμαστών και Στράτου.
Τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας περιλαμβάνουν το Παναιτωλικό, που είναι το ψηλότερο βουνό του νομού (1.924 μ.) στα βορειοανατολικά, Ακαρνανικά όρη στα δυτικά, Βορειοδυτικά τα Όρη Βάλτου, στα νότια το όρος Αράκυνθος, Νοτιοανατολικά τα Όρη Ναυπακτίας γνωστά και ως Κράβαρα και τέλος ανάμεσα στα Ναυπάκτια Όρη και το Παναιτωλικό Όρος και χωρίς να διακόπτεται ο ορεινός όγκος βρίσκονται τα Όρη Λιδωρικίου. Τέλος, στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται το σημείο με το χαμηλότερο υψόμετρο στην Ελλάδα με -10 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Και φυσικά, όποιος βρεθεί σε αυτά τα μέρη, δεν θα φύγει χωρίς τις κατάλληλες προμήθειες: το φημισμένο αυγοτάραχο, θαλασσινά και ψάρια, ντόπιο κρασί και λάδι, γλυκά κουταλιού και τυροκομικά προϊόντα.