home design 800x400

Η κληρονομιά της Παλαιάς Επιδαύρου (Vid)

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Η κληρονομιά της Παλαιάς Επιδαύρου (Vid)

Η Παλαιά Επίδαυρος είναι κυρίως γνωστή για τις υπέροχες ακτές που την πλαισιώνουν και για τα καλοκαιρινά πολιτιστικά δρώμενα όπως το Φεστιβάλ Αγροτουρισμού και οι παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ και ο εναλλακτικός τουρισμός. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ποδηλασία, ή να περιηγηθεί τόσο στους αρχαιολογικούς χώρους όσο και σε μονοπάτια που θα τον οδηγήσουν σε πανέμορφες παραλίες, ή θα περιπλανηθεί μέσα σε πανέμορφα δάση γύρω από το χωριό.

Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου όμως δεν περιορίζεται σε αυτά. Ένα από τα πλέον σημαντικά μνημειακά αξιοθέατα της περιοχής είναι οι επτά θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι, στους πρόποδες του όρους Καταράχη.

Ο ταξιδιώτης ακολουθώντας το δρόμο από τη πάνω μεριά του χωριού, στην περιοχή «Νέρα», μπορεί να δει από κοντά τους τάφους.

Επίσης υπάρχει τμήμα Αρχαίας Ρωμαϊκής αγοράς και λουτρών σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό.

Το Μικρό Θέατρο

Στη σκιά του θεάτρου Ασκληπιείου Επιδαύρου, το οποίο θεωρείται το ωραιότερο και καλύτερα διατηρημένο θέατρο του αρχαίου κόσμου, βρίσκεται το παραθαλάσσιο μικρό θέατρο της Επιδαύρου, το οποίο είναι αρχαιότερο από το μεγάλο και πιο γνωστό! 

Χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου, η οποία απλωνόταν κατά μήκος της Χερσονήσου «Νησί». Οικοδομήθηκε χάρη στις χορηγίες πλούσιων αρχόντων εκείνης της εποχής, τα ονόματα των οποίων ήταν χαραγμένα σε όλα τα ειδώλια που ανακαλύφτηκαν. Για τον λόγο αυτόν, το θέατρο είναι γνωστό και ως «λαλούν θέατρο».

Όπως τα περισσότερα αρχαία θέατρα, χτίστηκε προς τιμήν του θεού Διονύσου για να φιλοξενήσει τα Διονυσιακά δρώμενα, πριν από την ανέγερση των μνημείων προς τιμήν του Ασκληπιού στην ενδοχώρα της Επιδαύρου. Το μικρό θέατρο λειτούργησε για 700 χρόνια. Με το πέρασμα του χρόνου θάφτηκε κάτω από τη γη και εξαφανίστηκε.

Μέχρι τη δεκαετία του ‘70 ήταν καλυμμένο κάτω από έναν ελαιώνα και μπροστά του είχε χτιστεί ένα διώροφο πέτρινο σπίτι. Τότε η έφορος αρχαιοτήτων Ε. Δεϊλάκη το εντόπισε και ξεκίνησε τις ανασκαφές, οι οποίες διήρκεσαν αρκετούς μήνες και έφεραν στο φως μεγάλο μέρος του αρχαίου θεάτρου.

Μετά τη  τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στο φως έναν ελληνιστικό αποστραγγιστικό αγωγό, ο οποίος ξεκινούσε από τη νοτιοδυτική άκρη της ορχήστρας και κατέληγε στα ρωμαϊκά λουτρά.

Έκτοτε το θέατρο έγινε λειτουργικό και ξεκίνησε να φιλοξενεί περιορισμένες μουσικές παραστάσεις κάθε Ιούλιο. Σήμερα έχει χωρητικότητα 800 θέσεων,εξαιτίας της καταστροφής των ανωτέρων ειδωλίων. Οι θεατές που βρίσκονται στις κερκίδες, εκτός από τα δρώμενα στην ορχήστρα, έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν στο πίσω μέρος του θεάτρου τη θάλασσα.

Η βυθισμένη Αρχαία Επίδαυρος

Στην παραλία «Καλυμνιός» μέσα στη θάλασσα και σε μικρό βάθος, βρίσκεται βυθισμένη η πόλη της Αρχαίας Επιδαύρου. Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο θέαμα που όλοι θα ήθελαν να δουν. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη είτε με βάρκα είτε κολυμπώντας.

Ένα τμήμα της αρχαίας πόλης έχει βυθιστεί και στα νερά αχνοφαίνονται τα απομεινάρια της, ενώ σε κάποια σημεία σώζεται ακόμα και ο αρχαίος λιμενοβραχίονας.

Η βυθισμένη Επίδαυρος αποτελεί πλέον αξιοθέατο της περιοχής και προτείνεται στους επισκέπτες να κάνουν μια βουτιά με μάσκα και να θαυμάσουν σε βάθος μόλις δύο μέτρων τα καλοδιατηρημένα καταποντισμένα κτίρια της βυθισμένης πολιτείας.

Δείτε Επίσης: Ένα υποθαλάσσιο ταξίδι στην Αρχαία Επίδαυρο.

* Τα videos είναι από την Daria Gerus και Haanity.

 

Σχόλια

Exit mobile version